Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska skidlandslaget kan peta VM-medaljör

Mari EideFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Kari Öyre SlindFoto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Om en månad ska Norges damlandslag i längdskidor för kommande säsong presenteras – och uttagningen omges av en del spänning. 

De ekonomiska problemen i det norska skidförbundet gör att truppen måste minskas och ett par åkare sitter illa till.

– Det är två stycken som fått beskedet att de inte ska vara säkra på en landslagsplats, säger tränaren Geir Endre Rogn till NRK

En av dem är VM-bronsvinnaren från Seefeld, Mari Eide. 

Det var i förra veckan som det norska skidförbundet meddelade att coronaviruset redan fått dramatiska konsekvenser för ekonomin.

Det handlar om en förlust på 27 miljoner kronor - plus osäkerhet runt ytterligare 20-25 miljoner i planerade intäkter. Kort därefter kunde VG avslöja att krisen skulle kunna påverka de norska landslagstrupperna och tränaren Ole Morten Iversen medgav att det kunde röra sig om allt mellan en till fem åkare som lämnas utanför landslaget. 

Truppen ska minska - två åkare kan ryka

Om en månad ska truppen till nästa säsong tas ut. Ett antal namn i truppen är självskrivna, ekonomisk kris eller inte. Therese Johaug (förstås), Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg, Ragnhild Haga och Maiken Caspersen Falla kommer samtliga att ingå i truppen, uppger NRK

Men bakom dem är det klurigare. Enligt NRK råder det osäkerhet kring fyra namn i den befintliga truppen och de två som ligger sämst till är Kari Öyre Slind och Mari Eide. Den sistnämnda tog brons i sprint så sent som på VM i Seefeld 2019, men har likt Slind haft en tung säsong. 

– Det är klart att resultaten betyder mycket när vi ska sätta ihop truppen. Allt kommer att bero på hur många platser vi ska tillsätta och hur laget sätts samman, men de två har fått beskedet om att de inte ska vara säkra på en landslagsplats kommande säsong, säger damtränaren Geir Endre Rogn till NRK. 

Norska truppen säsongen 19/20

1. JOHAUG Therese

2. WENG Heidi

4. JACOBSEN Astrid

5. ÖSTBERG Ingvild Flugstad

13. WENG Tiril Udnes

19. HAGA Ragnhild

24. FALLA Maiken Caspersen

34. WENG Lotta Udnes

36. SVENDSEN Anna

38. STENSETH Ane Appelkvist

64. EIDE Mari

68. SLIND Kari Öyre

(Rankade efter sin placering i den totala världsc

Supertalangen aktuell att ta en plats

Slind säger själv att hon ”ligger illa till”, men hoppas kunna räddas av att landslaget ställer in ett antal samlingar och sparar in pengar på så sätt. 

NRK skriver att supertalangen Helene Marie Fossesholm, 18, är aktuell för att ta en landslagsplats nästa säsong. Dessutom är det oklart huruvida Astrid Uhrenholdt Jacobsen kommer att ingå i landslaget nästa säsong. Jacobsen studerar medicin vid sidan av skidåkningen och tvekar kring om det går att kombinera de två karriärerna nästa säsong. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.