Norges vallabuss på plats i Falun. Foto: Nils Petter NilssonNorges vallabuss på plats i Falun. Foto: Nils Petter Nilsson
Norges vallabuss på plats i Falun. Foto: Nils Petter Nilsson
Calle Halfvarsson framför bussen. Foto: Nils Petter NilssonCalle Halfvarsson framför bussen. Foto: Nils Petter Nilsson
Calle Halfvarsson framför bussen. Foto: Nils Petter Nilsson

Norska planen: "Det handlar om spionage"

Publicerad

30 dagar återstår till VM i Falun startar.

Så vad gör då det norska landslagets vallatrailer redan nu på plats på VM-stadion?

– Det handlar om spionage, säger norske vallachefen Knut Nystad till SportExpressen.se.

– Ja, de vill väl inte göra om samma misstag som i Sotji, kontrar Calle Halfvarsson.

Samtidigt som mörkret började falla över VM-stadion i Falun rullade skidvärldens största vallatrailer in på området.

Efter att ha sträckkört från helgens världscuptävlingar i Otepää i Estland parkerade trailern ett par lappkast från VM-spåren.

Man kan ju undra varför. Det återstår ju ändå en hel månad till VM.

– Äh, det är viktigt att vi kan jobba lite under cover, det handlar ju om spionage mot Falun, säger norske vallachefen Knut Nystad.

Och skrattar gott.

Nämen, allvarligt: Vad gör ni här redan nu?

– Vi har en samling med vallare och teståkare i Falun om startar nu. Vi kommer att ligga där med vår trailer tills på lördag och testa oss fram, säger Nystad.

Och fortsätter:

– Vi hade ett gäng på plats redan under Tour de ski. Och nu kör vi ett varv till. Vi vill försöka förbereda oss så gott det någonsin går.

Det ser annars lite märkligt med enbart en norsk vallatrailer stående här i Falun?

– Svenskarna har väl andra prioriteringar just nu. Men jag är säkert att de har förberett sig på plats i Falun tidigare. De är ju otroligt duktiga.

Ja, var det inte så att Sverige faktiskt hade bäst skidor i Otepää?

– Ser man på resultatlistan var i alla fall Sverige bättre än oss i ett lopp. Och då hade de bra skidor, inget snack om det, säger Nystad.

"Måste vara bra förberedda"

Nystad fortsätter:

– Vi vet att om vi ska ha någon chans att besegra svenskarna i Falun måste vi vara väldigt bra förberedda. Och vi har förmånen att kunna göra såna här saker som att förlägga en testperiod på plats nu.

Calle Halfvarsson är ett av de stora svenska medaljhoppen i VM. Och när han kommer till Lugnet för ett kvällspass i spåren noterar Halfvarsson förstås direkt att ärkefienden är på plats.

– Det där ser ju inte bra ut, säger Halfvarsson med en blick på den norska trailern..

Sedan säger 25-åringen leende:

– Men de vill väl inte göra om samma misstag som i Sotji.

Knappast.

Det var just vallachefen Knut Nystad som blev föremål för något som närmast kan liknas en orkan av kritik under OS för ett år sedan.

Ilska i Norge

Samtidigt som de svenska åkarna gled fram på närmast perfekta skidor tog det länge, länge innan det norska vallateamet prickade rätt. Vilket utlöste en våg av vrede bland det norska folket.

Det vill inte Nystad behöva uppleva i Falun igen.

– Nej, det är klart. Men det går aldrig att garantera. Vi vet alla att vallamissar kommer att inträffa, vi vet bara inte när. Och i Sotji var vi helt enkelt inte bra nog.

Och genom att redan nu vara på plats i Falun vill ni minimera riskerna för en ny bom?

– Jo, så är det förstås.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag