Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilskan: "Vi vägrar åka dit – det är fel"

Marit Björgen, Charlotte Kalla och Ragnhild Haga. Foto: HEIDI KOIVUNEN / HEIDI KOIVUNEN/IBL ALL OVER PRESS FINLAND
Stina Nilsson. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Norge vägrar att skicka dopingkontrollanter till OS i Pyoengchang.

Sverige deltar inte i bojkotten – men håller med om kritiken. 

– Det är dåligt, men vi tycker att det är så pass viktigt, säger Matt Richardson, chef på Antidoping Sverige. 

Doping är och kommer att vara en av huvudfrågorna inför, under och efter OS i Pyeongchang. Tidigare under månaden beslutade den internationella olympiska kommittén att porta Ryssland från spelen, efter att det framkommit att dopingprov blivit manipulerade under OS i Sotji 2014.

Nu har IOK utlovat en större rättssäkerhet kring proverna under OS i Sydkorea – men man kan inte räkna med norrmännens hjälp på den fronten. Antidoping Norge har nämligen beslutat sig för att vägra skicka norska dopingkontrollanter till Pyeongchang.

Får ingen lön i OS

Arrangörerna har nämligen i å sin sida vägrat att betala lön till kontrollanterna. 

– Om du säljer tv-rättigheter för såna här arrangemang för miljarder kronor, då tycker vi att det är fel att vi ska betala för att norska dopingkontrollanter ska hjälpa till med kontrollerna, säger Anders Solheim, bas för Antidoping Norge, till Aftenposten.  

– En kontrollant borde få en rimlig lön och sin resa betald för de tre veckorna han eller hon ska vara där. 

"Vi är trötta på det"

Genom att låta bli att betala lön till dopingkontrollanter förlitar sig arrangörerna de facto på volontärer. Det innebär att avprofessionalisering av yrket, menar Solheim.

– Antidopingarbetet borde inte vara ett frivilligt yrke för de som har lust. Det är en nedprioritering av vårt arbete, och det är vi trötta på. Förr eller senare måste någon sätta ner foten och säga att internationell idrott inte kan driva antidopingarbetet på de här premisserna, säger han. 

Matt Richardson, chef på Antidoping Sverige, bekräftar att Sverige inte deltar i bojkotten. 

– Vi har två kontrollanter på väg dit, som ska medverka. Vi håller oss till planen.

Det kom en förfrågan om personal från Sverige?

– Japp, exakt. Det är alltid den lokala organisationen som går ut med en förfrågan. Och vi har ganska erfarna kontrollanter, som varit med förut.

Svenska svaret

Hur ser ni på att kontrollanterna varken får lön eller resan betald?

– Det är olika från OS till OS. Men jag vet att det här har lyfts på IOK-nivå, att den lokala organisationen måste få pengar för att kunna finansiera alla kontrollanters kostnader. Men det varierar.

Är det upp till IOK att ha en större budget för det?

– Det skulle kunna vara så. Samtidigt är det den lokala organisationen som sköter budgeteringen för mästerskapet. Pengar skulle i såna fall öronmärkas för antidopingarbetet, från centralt håll.

Hur ser ni på att Norge gör den här protesten?

– Egentligen har vi ingen kommentar till det. Det är dåligt, absolut, att man ska be kontrollanterna betala för sig själva. Men vi tycker det är så pass viktigt att vi ställer upp när det behövs, för vi tror på det globala antidopingarbetet.

– Sen är det också viktigt att komma ihåg att det är väldigt utvecklande för personerna som åker dit, att jobba där. Vi ser det som personalutveckling.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!