Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Alla kommer att vara borta – blir en chock”

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Längdskidåkningen är på väg mot ett generationsskifte som kan betyda en mardröm för Norge och succé för Sverige.

Nu larmar norske experten Petter Soleng Skinstad för att hans landsmän måste börja planera för att tackla det unga svenska hotet. 

– Norge är lite på efterkälken, säger Skinstad. 

"Framtiden tillhör Sverige". Så satte SportExpressens skidkrönikör Tomas Pettersson punkt för sin analys av återväxten inom norsk respektive svensk längdskidåkning på damsidan. Medan Sverige ser ut att gå emot en kanongeneration med Frida Karlsson, 19, Moa Lundgren, 20, Johanna Hagström, 20, och Ebba Andersson, 21, som främsta banförare, så verkar norskorna sakna samma bredd på juniorsidan.

Pettersson får medhåll från TV2-experten Petter Soleng Skinstad.

– Helt svart är det inte, men det råder inga tvivel om att det efter 90-, 91-generationen,  med Heidi Weng och Ragnhild Haga till exempel, ser lite sämre ut för norsk del, säger Skinstad.

Ebba Andersson. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya svenska hotet

– När det kommer ett generationsskifte i Norge, efter nästa OS kanske, så kanske det inte blir lika mycket norskt i toppen. Då kanske Ryssland eller Sverige kliver in på damsidan och blir lika bra. 

Har det något att göra med olika arbetsmetoder i Sverige kontra Norge?

– Om vi kollar på norsk längdskidåkning historiskt så hade vi en väldigt bra generation född 1980-82, med Marit Björgen i spetsen, som slog igenom tidigt på 2000-talet. Då hade det varit ett tomrum innan dess. Sedan kom nästa stora generation födda runt 1990. Det går lite i vågor. 

– Jag tror att det är lite tillfälligheter, men det är nog också så att om de bästa i ett land är väldigt bra, så jobbas det inte lika bra med att få fram nya talanger. Men om man har lite tuffare i toppen så är man väldigt fokuserad på framtiden och få fram nya talanger. Sverige har nog jobbat bra med att få fram nya talanger, men det har kanske berott på att svensk längdskidåkning fram till nyligen bara varit Charlotte Kalla. 

”Kommer att bli en chock”

Men om den norska dominansen spricker efter alla år – hur kommer det att kännas för er norrmän då? 

– Norge är lite på efterkälken, men man borde jobba redan i dag för generationsskiftet som lär komma efter VM 2021 och OS 2022. Efter det kommer Ragnhild Haga, Therese Johaug, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla – alla kommer att vara borta. Och då kommer det att bli en chock. Där måste man börja redan nu med att utveckla de som är femton till tjugo år. 

Diskussionen om den påstådda talangbristen i Norge har nått landslagets damtränare Ole Morten Iversen. Han ser dock ingen anledning till att rita fan på väggen. 

 – Jag är inte helt överens med krönikörerna, men Norge har haft det samma laget länge. Medan i Sverige har det kommit fram några unga, spännande med tiden för sig. det ser verkligen lovande ut för dem, men jag håller inte med om att det ska vara krissignaler och svartmålning angående situationen i Norge, säger Iversen till VG.

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2135915196736640?__xts__[0]=68.ARCQlOBI7lV_I5h4azrQXwHxQeniUYHFu2z_VpB_elN_NkrK9-WkXML4mSMBFzxatJWyGPNs3SmKeFw8QEQ7d8qpoqg1LcksM5jFF3BV65qpyiqIz2Uc6egE56OCFoVHgh7HUfGbOFadejRX1FDaMIYVptBZ7sMXNsVSfx8kvy2ogVQVlwtWnQ&__tn__=-R

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta. 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta.