Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk förvirring – efter fiaskodagen

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN

LILLEHAMMER. Sju norrmän bland de tio första. På lördagens 15-kilometerslopp i Lillehammer var hemmaåkarna oslagbara.

Bästa svensk blev William Poromaa på 31:a plats.

– Det är för dåligt. Minusbetyg till svenska insatsen. Fattar inte varför alla går så dåligt, det luktar lite konstigt om det, säger Calle Halfvarsson.

Träden var snötäckta och vinterlandskapet fint. Lillehammer bjöd på fina förhållanden under världscuploppet över 15 kilometer i fri stil. Många starka åkare kom till start, bland annat förra helgens segrare Iivo Niskanen från Finland. 

Han bröt loppet, lika fort som han startade det. 

– Vi vet inte vad som hänt, säger experten Teemu Virtanen i finska Viaplay.

Norge hade, precis som Sverige, sex startplatser, men som arrangerande nation fick även sex nationella åkare starta. En som imponerade var tjecken Michael Novak som ledde loppet vid 6,1 kilometer. Han tappade emellertid en del på slutet, istället var den norska dominansen ett faktum. 

Sju norrmän bland de tio första

Starkast av alla var Simen Hegstad Kruger som tog ledningen vid 9,8 kilometer och höll det ända in i mål. Men världsmästaren på distansen från förra säsongen, Hans Christer Holund, gav landsmannen en duell. I mål var Holund bara 1,6 sekunder efter Kruger. Trea blev ännu en norrman, Martin Löwström Nyenget. Det här var Krugers sjätte världscupseger. 

– Det var så tufft race mot Holund, han startade 30 sekunder före mig och jag såg honom hela tiden, jag fajtade ända in, det var fantastiskt att vara i topp i dag, säger Heggstad Kruger i Viaplay. 

William Poromaa, som dragits med sjukdom, var tillbaka och gjorde världscupdebut i år. Han blev också bäste svensk, av de sex som startade, men först på 31:a plats. Ingen svensk lyckades ta världscuppoäng, som delas ut till de 30 första. 

– Det är väl inte riktigt godkänt, vi vill väl i alla fall ha in dem på poängplats, säger Anna-Karin Strömstedt i Viaplay. 

– Det var säsongsstarten i världscupen, jag tror inte att han (William Poromaa) är nöjd med den, han hade nog gärna varit högre upp, säger experter Anna-Karin Strömstedt i Viaplay.

Imorgon väntar stafett och William Poromaa var inte hoppfull efter 15-kilometersloppet. 

– Det blir väldigt jobbigt för oss mot Norge i morrn, säger han efter lördagens lopp. 

Övriga svenskar var Leo Johansson, 35:a, Calle Halfvarsson, 40:e, Fredrik Jonsson, 51:a, Johan Herbert, 52:a och Fredrik Andersson 66:a.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.