Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska kritiken: ”Hade blivit irriterad på Ebba”

Ebba Andersson
Foto: Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
Petter Northug
Foto: Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN

STOCKHOLM/LILLEHAMMER. Ebba Andersson låg i täten i klungan som jagade ledaren Frida Karlsson.

Nu sågar Petter Northug agerandet – och den svenska förklaringen.

– Hade det varit min lagkamrat hade jag grävt ner honom i en snöhög, säger Northug.

Dagens vinnare Frida Karlsson gjorde ett ryck inför det sista varvet i masstarten.

Där bakom jagade lagkompisen Ebba Andersson och tyskan Katharina Hennig. De kom också ikapp.

– Det är klart det är lite mentalt kritiskt parti när jag blir uppåkt när man fått en lucka. Men jag är glad att det var Ebba och Henning som kunde hjälpa mig att hålla farten, säger Frida Karlsson.

Men skidprofilen Petter Northug sågar Anderssons agerande. I norska TV2:s sändning kallade experten det för ”hopplös taktik”. Han menar att en lagkamrat inte ska leda klungan som jagar en lagkamrat.

– Jag sa redan i tv-sändningen att jag förstår inte varför Ebba ska köra ikapp Frida. Det finns flera i fältet som är avhängda så jag hade blivit irriterad om jag var Frida, säger han.

– Man kan säga vad fan man vill om individuella prestationer men jag hoppas att det svenska damlaget pratar om sånt här, det förväntar jag mig att de gör.

Om du var i samma position som Frida och Sur Röthe kom ikapp dig, vad hade du sagt då?

– Då hade jag grävt ner honom i en snöhög – djupare än ismannen Ötzi.

Attackerar den svenska landslagschefen

Landslagschef Anders Byström försvarar Ebba Anderssons val.

– Nja det var väl Henning som hämtade in det till slut. Ebba vill ju också säkra bakåt, nej det där i svårt. Ska hon bromsa där och kanske tappa sin pallplats, jag tror inte det var någon illvilja i det utan hon ville nog bara säkra sin pallplats och det tro jag inte hon hade gjort om inte hon hade kört där. 

Har ni några direktiv?

– Nej inte i det läget, när det är på sista varvet kan man inte stoppa någon. Då måste man få köra, det är inte formel 1.

Northug har inte mycket för Byströms svar.

– Det förvånar mig inte att Anders Byström säger det.

Varför?

– Han har haft en del tidigare uttalanden som visar att han kanske inte förstår sig på det taktiska perspektivet som krävs i den här sporten och det bekräftar ju det här uttalandet.

Ebba Anderssons svar till Petter Northug

Ebba Andersson slutade trea och är nöjd med sin insats – och taktik.

– Det är en individuell idrott vi håller på med och jag grämer mig något fruktansvärt om jag inte ens hade gett det ett försök för jag tycker ändå att jag har en pass god form att jag ska kunna vara med och utmana, säger hon.

– Vi hade bestämt på förhand att vi skulle hjälpas åt att försöka sätta fart på jobbet. Men när vi insåg att det kommer bli tufft att skapa något större där ute så handlar det egentligen om att försöka optimera så mycket man kunde för sig själv där mot slutet.

Och om Northugs kritik säger hon:

– När jag låg där i front manade Frida på ”att kör, kör!”. Jag tycker att de där orden får stå för honom, säger hon om Ebba Andersson svarar på Northugs kritik

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.