Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska ilskan mot nya reglerna i världscupen

Foto: Gepa Pictures/ Harald Steiner / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

BEITOSTÖLEN. Den nya reglerna i världscupen i vinter slår stenhårt mot Norge: De är bara garanterade att få starta med sex åkare i varje lopp.

Effekten? Att åkare med kapacitet att vinna ett lopp ändå blir petade.

– Det är det värsta tänkbara scenariot. Men ja, det kan verkligen hända i vinter, säger Didrik Tönseth.

 

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!  

Den totala norska dominansen de senaste säsongerna har nu fått Internationella skidförbundet (FIS) att agera.

En åtgärd är att minska antalet åkare från varje nation i världscuploppen. I utgångsläget har i vinter exempelvis Norge och Sverige bara sex platser - mot tidigare åtta.

– Det blir lite svårare att ta ut laget, men för oss ska det egentligen inte behöva bli så stora problem, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip.

Men i Norge slår beslutet betydligt hårdare.

Ännu värre

Redan med, som tidigare, åtta givna platser var konkurrens stenhård, vilket tvingat åkare till att toppa formen tidigt under säsongen för att ha en chans att slå sig in i landslaget.

Nu blir det ännu värre.

Kan ni hamna ett läge att ni måste peta en åkare som hade unnat vinna loppet?

– Den situationen kommer garanterat att uppstå, säger landslagschefen Vidar Löfshus.

- Ja, faktiskt. Det här är en helt ny situation för oss, säger sprinttränaren Arild Monsen.

Det måste kännas lite galet?

– Om du frågar mig så är svaret ja. Personligen tycker inte det är bra för sporten. Men som landslagschef är det bara att respektera beslutet, säger Vidar Löfshus.

I de nya reglerna är det också stopp för att ställa upp med fler än två stafettlag från varje nation, även om man tävlar från hemmaplan.

Vid världscupstafetten i Lillehammer 2015 var det tre norska lag på pallen - och även ett fjärde placerade sig då före Sveriges enda.

– Det kommer aldrig att hända igen. Tyvärr, säger Löfshus.

Trångt nålsöga

Det finns dock undantag i kvoteringen. Exempelvis har förra säsongens världscupvinnare en friplats fram till jul - som Martin Johnsrud Sundby. Plus vinnare av ett par cuper strax under världscupnivå.

– Men det har tidigare gjort att vi ofta kunnat ställa upp med 10-11 åkare från Norge varje helg. I vinter kan det aldrig bli fler än åtta, säger Löfshus.

Och fortsätter:

– Det här är vinterns stora utmaning för oss. För nu blir det ett väldigt, väldigt trångt nålsöga för åkarna att ta sig igenom.

Didrik Tönseth, världsmästare i Falun 2015, betecknar läget som "skithårt". Och säger sig vara en smula avundsjuk på sina svenska konkurrenter.

– De kan ju faktiskt misslyckas en helg - och ändå vara säkra på att få vara med helgen efter.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.