Therese Johaug på presskonferensen. Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNTherese Johaug på presskonferensen. Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug på presskonferensen. Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Aino-Kaisa Saarinen Foto: /IBL / /IBL ALL OVER PRESS FINLANDAino-Kaisa Saarinen Foto: /IBL / /IBL ALL OVER PRESS FINLAND
Aino-Kaisa Saarinen Foto: /IBL / /IBL ALL OVER PRESS FINLAND
Therese Johaug missar OS 2018. Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNTherese Johaug missar OS 2018. Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug missar OS 2018. Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug. Foto: MARIUS SIMENSEN / DIGITALSPORT BILDBYRÅNTherese Johaug. Foto: MARIUS SIMENSEN / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Therese Johaug. Foto: MARIUS SIMENSEN / DIGITALSPORT BILDBYRÅN

Finska glädjen: "Ett bra straff"

Publicerad

I dag stärktes Therese Johaugs dopingstraff från 13 till 18 månader – vilket innebär att skidstjärnan missar OS.

I Norge har man reagerat starkt på beslutet – men finska stjärnåkaren Aino-Kaisa Saarinen är nöjd.

– Det är djupt orättvist, säger lagkamraten Marit Björgen i ett pressmeddelande. 

– Det var ett bra straff, säger Saarinen till Ilta-Sanomat. 

Idrottens skiljedomstol CAS har tagit hela sommaren på sig för att komma fram till ett beslut. Therese Johaug, som testade positivt för den anabola steroiden clostebol, fick sin ursprungliga dom överklagad – och i dag kom beskedet från CAS.

Therese Johaugs dopingstraff höjs från 13 till 18 månaders avstängning – vilket innebär att skidstjärnan missar OS i Pyeongchang, som drar i gång den 9 februari. 

Norska idrottsjuristen Gunnar Martin Kjenner är en av många norrmän som känner att domen är alldeles för hård.

"Helt orimligt – förfärligt"

– Det tycker jag är helt orimligt. Förfärligt. Och jag kan inte fatta att man kommer fram till ett så högt straff. Det strider mot min rättsuppfattning, säger Kjenner till NRK. 

Johan Sares, längdchef för svenska skidlandslaget, förstår att man reagerar i Norge. 

- Ett väldigt smärtsamt straff för Therese men jag har fullt förtroende för de som har beslutat det, säger Sares till SVT. 

Therese Johaug har fått sitt straff

– Det är väldigt tråkigt för henne som skidåkerska och det är ett hårt straff med tanke på det misstag hon gjort.

SVT-kommentatorn Jacob Hård håller med Kjenner om att domen är hård. 

– Det är ett väldigt tufft straff för ett misstag att förlora två säsonger, säger Hård i SVT. 

Johaugs lagkamrat Marit Björgen är arg.

– Jag tycker att längden på straffet är djupt orättvist, säger Björgen.

Finska stjärnan: "Bra straff"

– Jag mår dåligt och är förtvivlad över att Therese måste betala ett så högt pris i en sak där hon är betrodd på alla punkter. Detta visar att rättssäkerheten för oss idrottare är väldigt sårbar. 

Men finska stjärnåkaren Aino-Kaisa Saarinen, som varit kritisk mot Johaug tidigare, ser ingen anledning till att bestrida domen.

– Jag väntade mig att hennes straff skulle stärkas, så jag är inte förvånad. Nu har de bästa experterna som finns klargjort det. Det var ett allvarligt fall, och straffet är bra, säger Saarinen till Ilta-Sanomat. 

"Väldigt klantigt"

Skidlegendaren Torgny Mogren medverkade i Expressen TV för att kommentera domen. 

– Man vill nog visa resten av skidvärlden att man inte håller på att dalta med Norge. Du som utövare är den som bär ansvaret som ska ha koll på vad du stoppar i dig, säger Morgren. 

– Det är otroligt märkligt kring många omständigheter runt det här att man inte har märkt det och att det har gått igenom. Det är väldigt klantigt.

Är karriären över nu?

– Det är svårt att säga. Den bör nog inte vara över. Ett år borta fixar man, men när det nu blir två år så är det klart svårt att verkligen kunna hitta motivationen att komma tillbaka.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag