Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska ilskan: ”Jag har aldrig varit så här arg”

Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Pierre Mignerey
Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Håvard Solås Taugböl.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

De svenska längdskidåkarna dominerade helgens tävlingar i Skandinaviska cupen.

Men tävlingarna i Falun har rört upp känslor efter att rapporter om användning av otillåten valla förekommit.

”Jag har aldrig varit så arg efter ett skidlopp någonsin. Det här är fusk i sin värsta form”, skriver den norske skidtränaren Eivind Arne Bjaaland på Twitter.

– Jag tror väl att det inte kan finnas så mycket kvar av de produkterna, säger Piteå Elits sportchef Joakim Abrahamsson.

Under helgens Skandinaviska cup tog de svenska åkarna storslam. Detta sedan de svenska åkarna gått rent och vunnit samtliga sex tävlingar.

Men samtidigt ska några av åkarna ha kört med otillåten fluorvalla, C8, under skidorna.

Detta enligt en rapport som delgivits det internationella skidförbundet, FIS. Enligt tävlingschefen Pierre Mignerey ska det alltså förekommit användning av den otillåtna vallan.

– Rapporten slår fast att det var rykten om det och att ryktena blev bekräftade. Någon har erkänt att de använde C8-produkter. Men varför de gjorde det, eller hur, det framkommer inte i rapporten, säger han till NRK.

Samtidigt står det inte i de officiella tävlingsreglerna att vallan inte får användas. Men C8 är enligt lag förbjuden i hela EU och därför har de nationella förbunden ingått i ett avtal gällande att vallan inte ska användas under tävlingar.

Nu, med mindre än en månad till OS i Peking, har upptäckten rört upp känslor i det norska lägret.

Krönikören rasar: Hotar rättvisan i OS

Bland annat har den norske skidtränaren Eivind Arne Bjaaland, som 2021 utsågs till årets längdskidtränare i Norge, skrivit följande på Twitter.

Jag har aldrig varit så arg efter ett skidlopp någonsin. Det här är fusk i sin värsta form. Någon gick medvetet in för att fuska och jag blir så jävla förbannad. Regelverket bygger på förtroende och det förtroendet har nu brutits. Vi kan inte ha det så, något måste göras.

Den norska tidningen Dagbladets skidkrönikör Esten O. Säther kallar det hela för en ”skandal” och ett ”misslyckande”. Men även efterdyningarna för ”direkt förödande”. 

Larmet inom internationell längdskidåkning går om vad som närmar sig på OS om ett par veckor. För om det misslyckas mitt i en svensk skidmiljö som traditionellt varit pålitlig kan allt hända när man åker skidor i OS-loppen. Nu hotar denna skandal i Falun rättvisan i de olympiska tävlingarna och en hel sport”, skriver Säther.

Förbudet gäller inte i Kina

För det är ett faktum att förbudet mot C8-vallan, med högre fluorhalt, inte är förbjuden i Kina. Därmed kan förutsättningarna då alltså vara helt annorlunda gentemot de i Europa när OS väl börjar.

Den norske åkaren Håvard Solås Taugböl, som tävlade i Falun, säger till NRK att han och hans kamrater tidigare funderat på varför åkarnas valla inte testas mer.

– Det är ett system som är baserat på tillit och man får bara hoppas att folk förhåller sig till det, säger Taugböl.

Erland Husom, teknisk delegat under helgens tävlingar, har tidigare sagt följande till SportExpressen om händelserna:

– Så vitt jag vet har Fis inte behandlat något liknande ärende förut, så vi har inget regelverk att förhålla oss till. Det är upp till Fis vad som händer fortsatt nu. 

Svaret: ”Vi funderar inte så mycket”

En av klubbarna vars åkare deltog under helgens tävlingar var Piteå Elit.

När SportExpressen når klubbens sportchef Joakim Abrahamsson svarar han bland annat att det handlar om att ha stor tillit till företagen som producerar vallaprodukterna.

– Det är klubbverksamheter vi håller på med så det är inte lika stora volymer som landslagen. För man har fått fasa ut stora volymer och jag tror väl att det inte kan finnas så mycket kvar av de produkterna. Det mesta kör man ju upp och har inga enorma lager kvar efter en säsong. Man använder det som fungerar och de som inte gör det läggs på hyllan, säger han.

Samtidigt poängterar han själv svårigheterna med att kontrollera vilken valla som används. Men man får lita på att den nu icke tillåtna vallan helt enkelt fasats ut.

– Vi funderar inte så mycket på om någon använder det ena eller det andra.

https://twitter.com/bjellebjaalls/status/1480854928302219270?s=20

Norrmannen förstörde svenska dominansen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.