Norska ilskan efter Sveriges JVM-guld

Publicerad

Norska Lotta Udnes Weng var ilsken efter Sveriges stafettguld i JVM.

Hon anklagar nu svenska spurtsegraren Jenny Solin för obstruktion.

– Så får man inte göra, säger Weng till Langrenn.com.

– Det här är en sak som är upp till juryn att bestämma, säger Svenska skidförbundets Lars Selin.

I går fick svenska laget fira när Ebba Andersson slog till med guld på 10 kilometer i junior-VM i rumänska Rasnov, då i totalt överlägsen stil.

I damernas stafett blev det återigen guld – men den här gången med betydligt mindre marginaler. Stafettlaget med Emma Ribom, Elina Rönnlund, Ebba Andersson och Jenny Solin var till slut ynka sex tiondelar för silvermedaljörerna Norge.

Men norskan Lotta Udnes Weng, som föll mot Solin i spurten, var inte nöjd efter loppet. Hon anklagar Solin för att ha fuskat sig till segern.

"Hade jag inte blivit spärrad hade jag kommit först"

– Jag hade större fart och var på väg upp när hon skar in framför mig. Så får man inte göra. Jag skulle ha kommit först, säger Weng till Langrenn.com.

– Hade jag inte blivit spärrad hade jag kommit först.

Lars Selin, utvecklingschef på Svenska skidförbundet, är på plats i Rasnov. Han såg inte spurtstriden, men ger ändå inte mycket för Wengs protester.

Svenska svaret: "Upp till juryn"

– Det här är en sak som är upp till juryn att bestämma. Och har de inte bedömt att det var några oegentligheter, något gult kort eller en diskning, då var det inte det. Så enkelt är det. Det är det enda vi kan förhålla oss till, säger han.

Och enligt Norges juniorlandslagstränare Anders Byström kommer silverlaget inte att lämna in en officiell protest till tävlingsjuryn.

– Det var inte uppdelat i fält, så det är inte aktuellt, säger Byström till Langrenn.com.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag