Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska ilskan: ”Är en skandal”

Ole Einar Björndalen och Marit BjörgenFoto: CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Marit BjörgenFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Norska idrottare kastas ut i kylan när de avslutar sina karriärer. 

Det menar Vidar Löfshus, chef för det norska längdlandslaget, som menar att ikoner som Marit Björgen och Ole Einar Björndalen borde få statslön. 

– Det är ingen som har mer kunskap och kompetens än den typen av folk, säger Löfshus till Dagbladet.

– Jag vill dra mig tillbaka och inte ha så mycket uppmärksamhet. Jag är en enkel person som önskar att njuta av livet med mina närmaste. 

Så sa Marit Björgen en månad efter att hon avslutat sin aktiva karriär som längdskidåkare. 

Norskan har öppna för att fortsätta jobba nära längdsporten, men har inte specificerat i vilken form. 

Vidar Löfshus, längdchef i Norge, menar att Björgen borde stöttas ekonomiskt av norska staten för att kunna finnas kvar och bidra med sina kunskaper inom sporten framöver. 

– I nästan alla andra länder utanför Skandinavien har de antingen militären, staten, tullen eller polisen som finansierar, säger Löfshus till Dagbladet

 

Vill du ha mer sport i ditt flöde? Följ SportExpressen på Instagram! 

Marit Björgen borde ha statslön, menar Vidar Löfshus

Den norske skidbasen, som snart lämnar sitt uppdrag, tar upp den kanadensiske åkaren Alex Harvey – som lade ner sin karriär den här säsongen – som exempel. 

– Harvey går en utbildning för att bli jurist, som en del av programmet ”Own the Podium”. Han betalas av staten genom modellen de har i Kanada. Sådana modeller hittar du inte i Norge, här står man på egna ben utan stöd från staten. 

Löfshus tycker att den norska staten kan göra mycket mer för landets största inom sporter som längdskidor, skidskytte och alpint. 

Den norske alpinikonen Kjetil AamodtFoto: THOMAS KIENZLE / PRESSENS BILD , AP

– Det är en skandal att Marit Björgen, Ole Einar Björndalen och Kjetil Aamodt får statslön. Det är ingen som har mer kunskap och kompetens än den typen av folk, och de är genuint engagerade i att ge tillbaka till sport och samhälle.

Dagbladet: Hur många tänker du borde få statslön?

– Hur många är svårt att säga, men i alla fall de tre.