Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAYFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAYFoto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
 Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Norska hånet (!) mot Sverige efter succén

Publicerad

DRESDEN. Hanna Falk vann, Maja Dahlqvist var tvåa – och ytterligare två svenskor var i final.

Sprinten i Dresden blev en blågul succé.

Men enligt den norske experten Öyvind Godö betyder det ”ingenting”.

– Egentligen så ger väl den här dubbelsegern bara falskt hopp för Sverige, säger Godö.

Fyra av sex åkare i sprintfinalen i Dresden var från Sverige och speakern pratade om ”den svenska armén” när de kastade sig ut i spåren.

Allting slutade med att Hanna Falk vann och att Maja Dahlqvist (!) blev tvåa. Anna Dyvik var fyra och Stina Nilsson femma.

– Helt sensationellt, säger experten Anders Blomquist i SVT.

Men alla var alltså inte lika imponerade av den svenska insatsen.

 

LÄS MER: Sverige tog dubbelseger – efter hemlig hjälp 

"Helt annan sport"

Öyvind Godö är journalist på den norska tidningen Dagbladet och följer världscupen på nära håll. Han menar att det som hände i Dresden ger Sverige falskt hopp inför OS, som nu är mindre än fyra veckor bort.

– Det här är en helt annan sport jämfört med det som väntar i Pyeongchang, säger Godö.

Hur menar du?

– För det första var inte de bästa norskorna med, inte heller Jessica Diggins eller de bästa finskorna.

– För det andra är det en sprint som är helt annorlunda mot den i Pyeongchang. Där är banan mycket längre och tuffare. Och dessutom är det klassiskt stil, inte fristil.

Öyvind Godö.

 

LÄS MER: Hanna Falk vann – och slog världsrekord 

Nyckeln för Stina

Han förklarar vidare att Hanna Falk säkert hade kunnat vinna i Dresden även om alla de bästa varit med, eftersom banan passar henne väldigt bra.

Men enligt honom är det inte särskilt relevant.

– Det är något helt annat som väntar i Pyeongchang. Där kommer det att stå mellan Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla, säger Öyvind Godö.

Och vad tror du om den duellen?

– Det är en riktigt tuff stigning på den banan. Om Stina kan hålla Fallas rygg upp för den, då kan det bli guld. Annars blir hon nog snabbt ”silver-Stina” igen.

Så resultaten i Dresden förändrar ingenting?

– Nej, det här betyder ingenting för Sveriges chanser i OS-sprinten. Där är det fortfarande bara Stina Nilsson som har medaljchans.

 

LÄS MER: Längskidor i OS – program med tider och datum

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag