Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklaringen efter märkliga scenerna

Harsem i målfållanFoto: Philip Gadd
Kathrine HarsemFoto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

VAL MÜSTAIR/STOCKHOLM. Kathrine Harsem vann sin semifinal.

Sen bröt hon ihop och grät hysteriskt i målfållan innan hon sprang i väg från området.

– Det var så mycket känslor. Jag har aldrig varit i final tidigare, säger hon.

Kathrine Harsem tävlar i Tour de Ski för först gången. Hon är tillbaka i det norska landslaget efter att hon petats under fjolåret, ett år som var väldigt tufft för henne.

– Jag förlorade all glädje i skidåkningen. När jag inte presterade kände jag mig inte bra nog som människa. Det är ingen som har sagt det till mig, men det var så mycket som hände förra året. Jag började säsongen med ett nederlag med skador, och det gjorde att jag blev väldigt osäker, sa hon till Dagbladet inför tourstarten.

Grät hysteriskt i målfållan

Och Harsem gör mer än bara tävlar - hon åker bra. Harsem vann sin semifinal i sprinten, något som blev väldigt känslosamt för henne.

Väl inne i målfållan började hon gråta hysteriskt innan hon sprang därifrån.

Harsem var tillbaka till finalen, men där nådde hon inte samma framgång. Stina Nilsson körde i från samtliga andra och vann stort. Norskorna Maiken Caspersen Falla var närmast bakom hnne och Heidi Weng slutade trea.

Harsem slutade fyra totalt.

"Såg kanske ledsen ut"

Efter loppet förklarade hon varför hon plötsligt bröt ihop i målfållan efter semifinalsegern.

– Det var första gången jag var i final, så enkelt är det. Jag var väldigt glad helt enkelt, jag såg kanske ledsen ut, men det var glädjetårar, säger hon.

– Det blir så här när mina känslor i kroppen måste ut. Jag har äntligen lyckats bryta barriären och ta mig till final och det var många år där jag inte varit i final. Det är mycket känslor för mig när det kommer till den här idrotten som betyder så mycket för mig, det är mitt liv. Så det betyder så mycket att lyckas.

Harsem vill dock inte prata mer om den tuffa tiden som ledde fram till årets Tour de Ski.

– Det var tufft att vara i ett lag där det inte är bra att vara nummer sju, men nu ser jag framåt. Jag är glad över att få tävla med tjejerna igen och att vara uttagen i Tour de Ski är en stor ära för mig.

"Lite pinsamt i efterhand"

Till NRK säger hon att hon är väldigt lycklig över sin finalplats, men att hon inte är helt nöjd med sig själv över att hon så öppet visade sina känslor.

– Det är lite pinsamt så här i efterhand, men det är väldigt mycket känslor i kroppen och det är så väldigt roligt att äntligen lyckas.