Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska förklaringen: ”Vi har ingenting att dölja”

Helene Marie Fossesholm.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Kristine Stavås Skistad.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

De norska superlöftena inom längdåkning Helene Marie Fossesholm och Kristine Stavås Skistad har fått hormonbehandlingar under tonåren.

Att norska skidförbundet gått ut med informationen upprör den norske läkaren Per Medböe Thorsby tillika medlem av Antidoping Norges medicinska kommitté.

– Som läkare blir jag upprörd att två så unga utövare känner sig pressade till att berätta om högst privata hälsofrågor offentligt, säger han till Dagbladet.

– Vi har en helt öppen process och ingenting att dölja, säger Espen Graff, presschef i Norges skidförbund till SportExpressen.

De bägge norska supertalangerna Helene Marie Fossesholm, 17, och Kristine Stavås Skistad, 19, har behandlats med hormoner under tonåren.

Det meddelade norska skidförbundet i ett pressmeddelande under måndagen i samband med uttagningen till JVM i Lahtis senare i januari.

”De har oberoende av varandra och med helt olika utgångspunkter fått frågor från medier om medicinskt bruk av hormonbehandlingar kopplat till växtrubbningar”, skriver de i pressmeddelandet. 

Vill förhindra falska påståenden

Helene Marie Fossesholm har under knappt tre år, mellan december 2014 och september 2017, behandlats med tillväxthormon på grund av sin ringa längd och har sedan 8 års ålder undersökts på barnsjukhus. Förbundet meddelar att Fossesholm var 137,5 centimeter lång när hon var 13,5 år gammal och hade en onormal växtutveckling. I dag är hon 151 centimeter lång. 

Behandlingen som Fossesholm fick innehöll ett preparat som står på antidopingbyrån Wadas lista över dopingklassade preparat.

”Det är väldigt stränga krav för att få tillåtelse att använda sån medicinering i Norge. Eftersom det ansågs att det här krävdes så ansöktes det om dispens hos Antidoping Norge. Ansökan beviljades och hon uppfyllde alla Wadas kriterier”, står vidare i pressmeddelandet.

Espen Graff, presschef i Norska skidförbundet, berättar varför de valt att offentliggöra tillstånden hos de båda skidåkarna.

– Vi upplever att det den sista tiden, speciellt efter nyår, varit en stor ökning av frågor från medierna. Och vi har ingenting att dölja. Vi vägde för- och nackdelar, som man gör i alla sammanhang, och kom fram till att vi valde att gå ut med det för att förhindra tryck från medierna och att förhindra eventuella rykten och osanna påståenden. Vi har en helt öppen process. Familjerna har också godkänt att vi klargör förhållandena runt deras behandlingar, säger han.

”Det är viktig medicinering”

Ola Rönsen, medicinskt ansvarig i Norges skidförbund, vill vara tydlig med att det rör sig om två helt separata fall och tjejernas behandlingar ska inte klumpas ihop.

– Kristine har fått tabletter för att påskynda puberteten och för att ha en kontrollerad växt. Det är helt vanlig hormonbehandling som inte står på en förbjuden lista. Det går att jämföra med vanliga p-piller. 

– Helene har ansökt om och fått dispens för att kunna tävla under medicinsk dispens. Det är kriterium som Wada satt upp och som efterföljts. Och det är viktig medicinering, inte bara för längden, utan för andra organ och funktioner för kroppen i den åldern. Hon har fått en helt ordinär, om än mer sällsynt, behandling, säger Rönsen.

Att Helene Marie Fossesholm skulle ha få någon fördel rent sportsligt av hennes hormonbehandling avvisas av Per Medböe Thorsby, medicinskt sakkunnig hos Antidoping Norge.

”Det gör mig upprörd som läkare”

– Jag kan inte, med min erfarenhet och kompetens, se att detta ska ha någon som helst sportslig effekt. Det ger inga sportsliga effekter att behandla barn så att de ska få en normal längd, säger han till Dagbladet. 

Att historien nått dagens ljus gör honom dock illa berörd.

– Som läkare gör det mig upprörd, och det är det som chockerar mig mest i den här historien, att två så unga utövare känner sig pressade till att offentliggöra så djupt privata hälsouppgifter.

Ola Rönsen vill inte kommentera huruvida åkarna känt sig pressade.

– Det får de själva svara på. 

Åsa Thelaus, läkare i det svenska juniorlandslaget, har tidigare kommenterat uppgifterna för SportExpressen. 

– Vi får förhålla oss till reglerna som finns. Om Wada godkänner en dispens så… det är klart att det blir diskussioner när det gäller just tillväxthormoner, men det beror i vilket skede man får det och på vilka indikationer. Men jag kan inte kommentera det när jag själv inte har detaljkoll. Vi följer RF:s och Wadas regler.

SportExpressen har också varit i kontakt med Pekka Rauhala, medicinsk chef för Finlands antidopingkommitté, som inte känner till historien.

– Jag känner inte till fallet. Men tillväxthormon är förbjudet enligt Wadas regler, det är glasklart. Jag känner inte till något liknande fall i Finland, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.