Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska erkännandet efter Johaugs förhör

Therese Johaug under onsdagens förhör.
Foto: Heiko Junge/Tt / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug under onsdagens förhör.
Foto: Heiko Junge / AP TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaugs förhör avslöjade att hon inte var tillräckligt utbildad om Antidoping Norges regelverk.

Nu har det norska skidförbundet gjort avbön.

– Vi i längdskidåkningsledningen erkänner att vi inte varit snabba nog med att se till att alla utövare har genomfört den senaste kursen, säger ledaren Espen Bjervig i ett pressmeddelande.

I dag är andra dagen då Antidoping Norge och Therese Johaug och hennes representanter finns på plats i Oslo för att reda ut skidstjärnans skuld i dopinganklagelserna som har riktats mot henne.

Under gårdagen framgick det bland annat det att Johaug hade en halt av den anabola steroiden clostebol på 13 nanogram per milliliter när Antidoping Norge undersökte hennes prov.

Johaugs svar ledde till skratt

Men ett av förhörens mest uppmärksammade inslag rörde Antidoping Norges utbildningsprogram "Ren idrottsutövare". Johaug fick frågor om hon hade fått adekvat utbildning i dopingfrågor – och hennes svar lockade fram skrattsalvor bland åhörarna.

– Jag kan inte minnas att jag blivit tillsagd att genomföra kursen. Vi fick mejl från FIS dagen efter min presskonferens, om att vi var tvungna att genomföra kursen inom 48 timmar, sa Johaug.

Kort efter avslöjandet skickade det norska skidförbundet ut ett pressmeddelande. I detta medgav man att Johaugs vittnesmål stämde: inbjudningarna till "Ren idrottsutövare" skickades ut som en krisåtgärd först efter att Johaugs felande prov blivit uppmärksammat.

Erkänner missen

– En ny version av "Ren idrottsutövare" blev lanserad i juni 2015. Vi i längdskidåkningsledningen erkänner att vi inte varit snabba nog med att se till att alla utövare har genomfört den senaste kursen, säger ledaren Espen Bjervig i ett pressmeddelande.

– Därför var satte vi som en extraåtgärd med start den 16 oktober 2016 att alla utövare ska utföra detta program.

I dag ska Johaugs landslagskollega Marit Björgen vittna till Johaugs förmån. SportExpressen är på plats för att live-rapportera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.