Norska domen efter Northugs fyllekrasch

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dagbladet
VG
Adresseavisen
Trønder-Avisa
Aftenposten

Avsmaken i Norge har varit stor efter Petter Northugs fyllekrasch.

En av de mest vokala kritikerna är skidlegendaren Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Petter har förstört många illusioner för små barn, säger Hjelmeset till VG.

Petter Northug har erkänt att han körde Audin som hittades totalkvaddad vid ett vägräcke i Trondheim under söndagsmorgonen.

I samma pressmeddelande medger skidstjärnan också att han var påverkad av alkohol vid tillfället i fråga.

– Jag beklagar å det djupaste det som har skett. Jag är mycket olycklig och besviken över det jag har gjort. Samtidigt är jag tacksam över att mitt dåliga omdöme inte fick större konsekvenser. Jag har öppet förklarat för polisen vad som hänt och är beredd att ta straffet för mina handlingar, säger Northug i uttalandet.

Men i Norge låter man inte saken passera, trots ursäkten. Kraschen är förstasidenyheter i landets största tidningar – och upplagorna har fyllts av hårda ord riktade mot Northug.

I Dagbladet skriver krönikören Esten O. Sæthe följande:

"En havererad karriär"

"Det är inte mycket ära knutet till att köra rattfull. Det är en fatal handling och straffet blir därefter. Det är här kommer inte att vara till hjälp för Norges mest populäre idrottares status"

Adresseavisens krönikör Kjetil Kroksaeter är lika skoningslös.

"Bilvraket som han rymde ifrån på Byåsen blir symbolen för en havererad skidkarriär. Nu är den abdikerade skidkungens framtid oviss. Sponsorerna gillar inte att bli kopplade till negativa företeelser", skriver han.

"Inte första gången han gör bort sig"

Forne världsmästaren Odd-Bjørn Hjelmeset menar att Northug har missbrukat sin position som idol.

– Som idrottsutövare och förebild är det här långt över gränsen. Det är helt hopplöst. Petter hade förstört många illusioner för små barn, säger han till VG.

– Det är bara sorgligt. En skidåkare och förebild som kör rattfull, kvaddar bilen och sätter andras liv i fara. Han har gjort helt fel och det är bara så sorgligt.

Före detta norska landslagsåkaren Anita Moen Bonden är inne på samma spår som Hjelmeset.

– Petter är väldigt populär bland ungarna, men det är inte första gången han gör bort sig. Nu börjar bägaren bli full. Det var inte många gamla åkare som applåderade när han hoppade av landslaget. Men det här som hände nu går bortom allt annat, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.