Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska beskedet: Ska fortsätta med medicin

Finn Hågen Krogh säger att friska åkare i norska skidlandslaget kommer att fortsätta ta astmamedicin. Foto: Kimmo Brandt / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYR N
Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby och Finn Hågen Krogh.Foto: Kimmo Brandt / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYR N

Även friska åkare i norska skidlandslaget kommer att fortsätta ta astmamedicin.

Det bekräftar landslagsprofilen Finn Hågen Krogh.

– Vi kommer inte ändra någon praxis så vitt jag har hört förrän granskningskommittén eventuellt kommer med något annat besked, säger Hågen Krogh till Aftonbladet.

Norska åkare är satta under lupp. Dopingskandalerna kring Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug innebär att världens bästa skidnation plötsligt blivit misstänkliggjord.

Spekulationerna har bland annat hämtat bränsle från ett avslöjande från norska TV2. De fick bekräftat att landslagsledningen har delat ut astmamedicin till friska åkare.

Fortsätter med astmamedicin

Och landslaget kommer att fortsätta använda medicinen. Det hävdar åkaren Finn Hågen Krogh, som själv inte har astma.

– Ja. Vi kommer inte ändra någon praxis så vitt jag har hört förrän granskningskommittén eventuellt kommer med något annat besked, säger Finn Hågen Krogh till Aftonbladet.

"Det river i bröstet"

Enligt Hågen Krogh har astmamedicinen en "förebyggande" effekt.

– Det är huvudsaken till att vi använder det. Man känner det speciellt när det är extra kallt eller om man är på höjd. Då river det i bröstet. Vi blandar med saltvatten och löser upp torrheten i bröstet, säger han.

Hågen Krogh upplever dock ingen prestationshöjande inverkan.

– Det känner jag inte. Jag har inte riktigt koll på vilka tävlingar jag har tagit det på och vilka jag inte har gjort det, men jag har inte märkt någon skillnad på de tävlingarna, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.