Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska barn upprör stjärnan: "Förfärligt"

Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS BILDBYRÅN

Magnus Kim fostrades i samma norska skidkultur som tagit fram superstjärnor som Marit Björgen och Petter Northug. 

Men han uppskattade inte hur de andra idrottande barnen betedde sig. 

– Det var förfärligt, säger Kim till Dagbladet. 

Magnus Kim är ett unikt inslag inom längdskidåkningen. Han har en norsk pappa och en sydkoreansk mamma, föddes i storstaden Busan och flyttade till Norge som femåring. Han tävlar för sin mammas hemmanation och har tagit medaljer i både ungdoms-OS och U23-VM. 

Efter att ha upplevt både den norska och den sydkoreanska träningskulturen inifrån har han en klar favorit.

"Det var förfärligt"

– Det jag tyckte var förfärligt när jag kom till Norge, var hur okoncentrerade väldigt många var under träningspassen. Det kunde vara mycket tjatter när vi gick igenom vad vi skulle göra. Då blev jag förbannad. För mig var det inte svårt att behålla fokus och lyssna på vad tränarna sa, säger Kim till norska Dagbladet.  

– Men de andra barnen och ungdomarna kunde snacka om allt annat som hände i livet, i stället för att lägga fokus på träningen. Det var väldigt ovant och chockerande. Jag har blivit mer van vid det nu, men jag tycker att man ska ha fokus när det gäller träning eller undervisning. 

Försvaras av Kläbo

Den norska modellen har dock fostrat flera av längdskidåkningens allra största stjärnor. En av dem, OS-hjälten Johannes Hösflot Kläbo, vill inte ändra på landets sätt att hantera ungdomsidrott.

– Jag tror att vi gör det väldigt bra i Norge. Vi visade i Pyeongchang att vi är en väldigt solid idrottsnation och det är inte en tillfällighet. Jag tror vår filosofi, med idrottsglädje, frihet och allsidighet är väldigt bra, säger Kläbo till Dagbladet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.