Trippelt norskt på pallen - igen. Foto: Bild från Eurosports sändning.
Trippelt norskt på pallen - igen. Foto: Bild från Eurosports sändning.

Norsk dominans igen – Kalla slutade femma

Publicerad

STOCKHOLM/LILLEHAMMER. Norge har dominerat fullständigt i världscupen så här långt - och de fortsätter att defilera allt motstånd.

Den norska dominansen oroar Charlotte Kalla.

– Visst är det en fara, men vad kan vi göra, säger hon.

Norge, Norge, Norge, Norge, Charlotte Kalla, Norge och Norge.

Damernas jaktstart 10 kilometer klassiskt på världscupen i Lillehammer var en ny styrkedemonstration från de norska skiddamerna.

Charlotte Kalla startade 47 sekunder bakom ledande Marit Björgen.

När loppet var slut hade det avståndet vuxit rejält.

Björgen vann loppet efter en tuff spurtstrid mot Therese Johaug.

Bakom den suveräna toppduon kom Heidi Weng på en tredjeplats och Ingvild Flugstad Östberg på fjärdeplats.

"Mentalt tufft"

Charlotte Kalla kom femma - 1.50.9 bakom vinnaren Björgen.

– Det har ändå känts som att formen har varit skapligt god de andra två dagarna, men i dag var det svårt, säger hon efter loppet.

Den svenska planen att åka i kapp norskorna förstördes direkt. I stället för att minska avståndet - så ökade det.

– Det blir mentalt tufft för Charlotte. Hon har en föreställning att hon ska kunna gå i kapp Weng och på den bästa av dagar även Johaug, men i stället så tappar hon direkt. Då blir det omvänt i skallen, säger experten Mathias Fredriksson i SVT.

"Alltför långt upp"

Den norska dominansen både imponerar - och oroar.

– Det är imponerande. Det är alltför långt upp till de bästa och bakom dem finns det många bra åkare, säger Kalla.

Är det dåligt för sporten?

– Visst är det en fara, men vad kan vi göra?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag