Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norrmannen tog hem Vasaloppet efter drama

Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN
Foto: Henrik Hansson / HENRIK HANSSON EXPRESSEN

Den norska dominansen i Vasaloppet fortsätter.

Årets upplaga vanns av John Kristian Dahl, efter ett mäktigt upplopp med en mängd åkare inblandade.

– Man har ett hopp och en önskan om ett mirakel, och det var det som skedde i dag, säger vinnaren efter segern.

Vasaloppet 2017 blev en synnerligen dramatisk historia, då ett tiotal åkare kom in på upploppet i samlad klunga.

Med nio mil avverkade så väntade då en tät spurt som hann svänga åt olika håll flera gånger om – men till slut kunde fjolårsvinnaren John Kristian Dahl sätta skidan först.

Han kom längst ut till vänster, och slungade sig förbi alla andra. Andreas Nygaard kom tvåa, efter att ha blivit slagen med några centimeter.


LÄS ÄVEN: Fjolårssegraren på damsidan tvingas bryta

"Det bara svartnade - ett mirakel"

Efter loppet var det en utmattad men överlycklig Dahl som lät sig intervjuas:

– Man har ett hopp och en önskan om ett mirakel, och det var det som skedde i dag, säger Dahl.

Men länge var det osäkert om han skulle starta överhuvudtaget. En skada har gäckat Dahl de senaste dagarna, och för två dagar sedan var en start i det klassiska loppet inte alls aktuellt.

– Jag har haft stora ryggproblem, och tog beslut imorse att starta ens. Det var en seger för mig. Jag trotsade smärtorna och körde allt jag kunde, berättar Dahl.


LÄS ÄVEN: Här är kändisarna som åker Vasaloppet i år

"Det var helt obegripligt"

Under stora delar av loppet såg det emellertid ut att bli norske Petter Eliassen som var starkast, då han drog fältet i princip hela vägen. Men över upploppet syntes inte Eliassen till, utan han kom till slut på sextonde plats.

– Det var helt obegripligt. Det måste vara en av de största 'spela bort segern'-taktikerna i Vasaloppets historia, säger SVT-experten Anders Blomquist om Eliassens upplägg.

– Han låg ju i front kanske fem mil själv och körde. Han vill ju inte ha spurt, utan grilla liksom. Men det var inte alls det föret. Med rättvist före hade han fått mer utdelning, säger bäste svensken Markus Ottosson angående Eliassen.


LÄS ÄVEN: Svensk seger för första gången sen 2011

Bäste svensk: "Blandade känslor"

I likhet med VM i Lahtis var det norsk dominans, då grannlandet placerade sig etta, tvåa och trea. Fyra kom emellertid svenske Markus Ottosson, som efter loppet inte var helt nöjd.

– Det är blandade känslor. Det är kul med bra placering, men det är ju seger som räknas...

– Jag gjorde det jag kunde sista milen. Jag hade hur mycket krafter kvar på då, men det var svårt att ligga i front för det var nysnö.

In på upploppet var det alltså ett tiotal åkare i med chans, men Ottosson kände tidigt att det nog inte kommer gå.

– Jag trodde inte jag skulle ha krafter kvar för en spurt. Jag är förbluffad att jag hade lite krafter kvar in på upploppet ändå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.