Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norrmannen som är mitt i dopinghärvan

Hotel Bergland, där polisen genomförde dopingrazzian under onsdagen.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Max Hauke och Dominik Baldauf under sprintstafetten där de blev sexa. Bägge två greps under onsdagen.
Foto: GEPA PICTURES/ CH. KELEMEN / GEPA BILDBYRÅN
Landslagstränare för Österrike är norrmannen Trond Nystad.
Foto: NILS PETTER NILSSON
VM i Seefeld skulle bli startskottet för längdskidåkningen i Österrike, i stället blev det dödsstöten”, säger Nystad.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

SEEFELD. I en stor dopingrazzia greps fem VM-åkare, varav två österrikare. 

Mitt i den enorma dopinghärvan som skakar värdnationen sitter en norrman.

Trond Nystad är utvecklingsansvarig på österrikiska skidförbundet.

– Det här är dödsstöten för längdskidåkning i landet, säger han. 

Österrike har en mörk historia när det kommer till längdskidåkning och doping. Efter OS i Turin 2006 gjorde den italienska polisen ett tillslag mot landets längdåkare och skidskyttar, något som ledde till att sex åkare portades från OS på livstid. 


LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta


Åtta år senare, på OS i Sotji, testade landets stora stjärna Johannes Dürr positivt för Epo och stängdes av i två år. 

Nu står vi här, mitt under hemma-VM i Seefeld och två av landets främsta åkare, Max Hauke och Dominik Baldauf, är gripna av polis, misstänkta för dopingbrott.

Norska tränaren - mitt i dopingskandalen

Mitt i den här nya österrikiska dopingskandalen finns en norrman. Trond Nystad är utvecklingsansvarig på österrikiska skidförbundet sedan tre år tillbaka efter tidigare ha basat för det norska landslaget.

VM i Seefeld skulle bli startskottet för längdskidåkningen i Österrike, i stället blev det dödsstöten”, säger Trond Nystad.
Foto: PETTER NILSSON NILS / PETTER NILSSON NILS EXPRESSEN

Nystad säger att han under sina år i det österrikiska landslaget inte sett någonting som tytt på att vare sig Hauke eller Baldauf skulle dopa sig. 

– Jag har alltid sagt om man verkar i ett lag där något sånt här förekommer så måste man se någonting. Man bör märka något. Men när jag tänker tillbaka så är det inget som pekar på att jag eller någon annan ledare hade kunnat märka något. Man är kanske för snäll, godtrogen och naiv, men det kommer som en blixt från en klar himmel att de här två killarna bestämde sig för att fuska. Man blir bara så uppgiven, säger han. 


”Det är dödsstöten för sporten i landet”

Du menar alltså att du inte sett någonting konstigt alls under dina tre år med dem?

– Ingenting alls. Vi måste vara ärliga att säga att vi inte har märkt något på resultaten heller. För de har inte gått särskilt bra på skidor. Det är inga superresultat alls att tala om. 

Nystad berättar dessutom att de inte har något lag till fredagens herrstafett, som på förhand skulle bli den stora folkfesten för hemmapubliken. 

– Det blir inget. Det känns bara så meningslöst. Teresa Stadlober kommer att åka tremilen på lördag sen får vi se om någon orkar motivera sig till söndagens femmil. Det är en chock för de andra i laget, de som inte tagit något. VM i Seefeld skulle bli startskottet för längdskidåkningen i Österrike, i stället blev det dödsstöten. 

Nystad planerar att avgå från sin tränarroll

Nystad säger att de indikationer han fått tyder på att det inte kommer att göras någon satsning alls vidare på längdskidåkningen i landet. 

Och han ser sina egna dagar som tränare i Österrike som räknade. 

– Vi väntar på polisens utredning, sen hoppas jag att alla utövare och andra inblandade i det här blir hårt straffade om det är sant det som skrivs. Och är det sant, då är mina dagar här räknade. Då avgår jag direkt och ser mig om efter ett annat jobb, säger han. 

Markus Gandler.
Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA BILDBYRÅN

Även sportchefen i det österrikiska förbundet Markus Gandler lämnar sitt uppdrag.

Men inte av egen vilja.

Den förre storåkaren sparkas av förbundspresidenten Peter Schröcksnadel - men blir kvar säsongen ut.

Förutom Hauke och Baldauf är även VM-åkarna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv från Estland samt Aleksej Poltoranin, från Kazakstan, gripna av polis. 


LÄS MER: Skidvärldens mest hatade man träder fram – erkänner allt 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.