Johaug, Björgen, Weng... Foto: Johanna Lundberg
Johaug, Björgen, Weng... Foto: Johanna Lundberg

"Norges utspel: "Hade hon åkt lika dåligt..."

Publicerad

VAL DI FIEMME/FALUN. Charlotte Kallas genomklappning i Falun gav eko ända till toppen av en slalombacke i italienska Val di Fiemme.

Och de norska reaktionerna är starka.

- Hade Marit Björgen gjort ett lika dåligt resultat en månad före VM hade vi tagit en ordentlig funderare över vad som måste göras, säger norske damkaptenen Egil Kristiansen.

Charlotte Kalla var över 40 sekunder från segern i skiathlonloppet i Falun i går.

I skandinaviska cupen.

Samtidigt stod det norska damlaget för en ny maktdemonstration i Val di Fiemme med en fyrdubbel seger.

I världscupen.

"Hade kanske blivit orolig"

Redan före start av den sista etappen i Tour de ski hade Marit Björgen, Therese Johaug och de andra norskorna noterat de överraskande resultaten från Falun.

- Jag såg det. Och hade det hänt mig hade jag kanske blivit lite orolig, säger Therese Johaug till SPORT-Expressen.

Foto: Nils Petter Nilsson

Vad tycker du Kalla borde göra?

- Glömma och gå vidare. Charlotte vet vilken kapacitet hon har. Och att det ibland kan gå upp och ner, säger Johaug, tvåa i går.

Inte heller Marit Björgen, etta i går, tycker att Charlotte Kalla ska gräva ner sig över söndagens resultat.

- Det är bara att gå till mig själv. Bara nån vecka före OS i Sotji blev jag besegrad av Therese (Johuag) med över minuten på norska mästerskapen, säger Björgen.

Fast det var ju lite hårdare motstånd än vad Kalla nu hade?

- Jo, men det är så det är. Varje skidlopp har sin egen historia. Och jag gissar att Charlotte är inne i en tung träningsperiod.

Björgen fortsätter:

- Charlotte är säkert jättebesviken just nu. Men jag tycker inte hon ska vara orolig. Tvärtom är jag säker på att hon kommer att vara väldigt bra i VM.

Norska damlandslagets tränare Egil Kristiansen är mer fundersam över den svenska fixstjärnans aktuella status.

- Som tränare för Kalla hade jag hade inte känt mig helt lugn i alla fall. Det handlade ju verkligen inte om något lopp i internationell toppkonkurrens, säger Kristiansen.

"Har inget i VM att göra"

Charlotte Kalla är inte heller lugn. Efter målgången i skandinaviska cupen i Falun, där hon slutade fyra i skiathlonloppet, var Kalla så besviken att det var med gråten i halsen hon svarade på frågor.

Och det var en fåordig beskrivning hon gav av sin insats.

- Det var segt och tungt före.

Att det finns en oro hos Charlotte Kalla själv för hur hon ska lyckas komma i form till VM råder det inget tvivel om.

- Ska jag åka på den här nivån har jag inget på ett VM att göra. Att vara 40 sekunder efter i skandinaviska cupen är inte vad man hoppas på, säger Kalla och fortsätter:

- Nu blir det träning. Jag får försöka fortsätta följa planen som jag har och hoppas att det ska kännas bättre än så här.

- Kroppen mår bra men skallen sämre, säger Kalla som varit i Falun i en vecka för att bekanta sig med VM-banorna.

I går såg det dock ut som den svenska skidstjärnan aldrig mer ville sätta sin fot i VM-staden.

- Det har varit fina förutsättningar och jag har fått bra träning, men efter den här avslutningen känns det väldigt skönt att åka härifrån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag