Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norges svar till Anders Byström efter loppet

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

FALUN. Jonna Sundling fick ge sig mot Kristine Stavås Skistad på upploppet.

Att det blev så beror på Lugnets bana, menar svenske landslagschefen Anders Byström.

– Vi såg ju här att hon var ju den starkaste åkaren i dag, Jonna, säger han till Viaplay.

– Hon är inte starkare än att hon blir nummer två, svarar Johannes Hösflot Kläbo.

Jonna Sundling dominerade totalt på VM i Planica och vann guld både i den individuella sprinten och i sprintstafetten.

Men efter mästerskapet har den svenska stjärnan fått se sig slagen av norskan Kristine Stavås Skistad två gånger på mindre än en vecka. 

I Falun gjorde Jonna Sundling en urstark prolog och var långt före alla andra. I finalen försökte Sundling knäcka fältet i uppförsbackarna ute på banan och avgöra innan upploppet.

Hon såg länge ut att lyckas, men precis innan upploppet gled Stavås Skistad i kapp och spurtade hem segern.

– Jag hade behövt jobba ifrån betydligt mycket mer. Hon är väldigt stark och hängde på bra. Det funkade inte helt, men nästan, säger Jonna Sundling. 

I en intervju med Viaplay menar Sveriges landslagschef Anders Byström att banan i Falun missgynnade Jonna Sundlings chanser att ta hem segern.

– Det är både för- och nackdelen med den här banan, att det är en sån jättefördel att komma bakifrån. Vi såg ju här att hon var ju den starkaste åkaren i dag, Jonna. Men det räcker ju inte när man inte får tillräckligt med lucka på toppen, säger han. 

Jonna Sundling tappade segern på upploppet

Jonna Sundling säger i sin tur att hon tycker mycket om banorna på Lugnet. Och att hon gillar tuff konkurrens.

– Det är kul att det är så många olika som kan vara uppe på pallen.

Herrarnas sprint vanns av Johannes Hösflot Kläbo. Han tycker inte att man kan skylla på banan. Alla åkare trivs olika bra på olika typer av banor, menar han. 

– Om Jonna är starkast idag… Hon är inte starkare än att hon blir nummer två, då får man titta på om det funnits ett annat sätt man kunnat lösa det på, säger Kläbo.

Niklas Dyrhaug: ”Väldigt konstigt”

Niklas Dyrhaug är tidigare landslagsåkare för Norge med tre VM-medaljer på meritlistan. I dag är han expert för norska Viaplay. Han delar inte heller Anders Byströms analys av varför sprinten gick som den gick. 

– För mig blir det väldigt konstigt att prata om att hon vunnit på en annan bana. I dag ar det den här banan och de får en ny chans att fightas i Tallinn, säger han. 

Kristine Stavås Skistad är 24 år gammal och har den här säsongen fått sitt stora genombrott på seniornivå. Duellerna mellan norskan och Jonna Sundling i vinter är bara början av många kommande, tror Niklas Dyrhaug.

– Hon är otroligt snabb och den mest explosiva av sprintåkarna i världstoppen och har fått bättre uthållighet som gör att hon kan gå med Jonna när hon sätter upp farten. Det är bara hon som klarar det. Extremt imponerande, säger han. 

Skidsnack: Calle reagerar på Kläbos ord

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.