Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hånet mot Norge: ”Skrattade åt det”

Sverige var överlägset på 15 km fristil under U23-VM och tog en trippel. Ebba Andersson vann före Moa Lundgren och Emma Ribom.
Johannes Hösflot Kläbo.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Tränaren Arild Monsen med Kläbo.Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Alexander Bolsjunov.Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Förvirring bröt ut efter att Norge lämnade återbud till världscupavslutningen i Nordamerika.

Tränaren Arild Monsen trodde att Johannes Hösflot Kläbo redan säkrat segern i den totala sprintcupen – men det stämmer inte.

Nu riskerar han att missa pokalen.

– Jag stöttar förbundets beslut, säger Kläbo själv till NRK.

Beskedet slog ner som en bomb i skidvärlden i går kväll.

Norge väljer att stå över världscupavslutningen i Nordamerika på grund av spridningen av coronaviruset. Säsongens sex sista lopp kommer därmed att avgöras utan åkare som Therese Johaug, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla och Johannes Hösflot Kläbo.

– Jag blir lite tagen på sängen av det här, sa Sveriges tränare Mattias Nilsson när SportExpressen gav honom beskedet.

Sverige och resten av landslagen i världscupen är redan på plats i Quebec, där det väntar dubbla sprinttävlingar i helgen. Ytterligare en sprinttävling väntar på tisdag i Minneapolis och efter det vet vi vilka åkare som tar hem den totala sprintcupen.

”Missförstod reglerna”

På damsidan är det just nu svenskorna Linn Svahn och Jonna Sundling som ligger etta och tvåa.

På herrsidan leder Johannes Hösflot Kläbo. Men beslutet att inte åka till Nordamerika gör att han riskerar att bli passerad av både Federico Pellegrino, Lucas Chanavat, Alexander Bolsjunov och Gleb Retivyk.

Och det visste alltså inte tränaren Arild Monsen om.

”Landslagstränaren missförstod reglerna”, skriver NRK i dag och berättar att Monsen trodde att det bara fanns totalt 150 poäng att hämta i avslutningen. Men i själva verket är det 350 poäng, eftersom vinnaren i den avslutande sprinttouren får 200 bonuspoäng.

– Okej, det kan ju få följder, säger Monsen när NRK uppdaterar honom om läget.

– Men jag tror inte att det skulle påverkat vårt beslut om att åka eller inte. Beskedet från vår längdkommitté är att hälsa går före prestation.

Ryska landslaget jublar

NRK skriver också att Norges längdchef Espen Bjervig hade koll på att det faktiskt var 350 poäng som fanns att hämta i Nordamerika.

Och Kläbo själv har inga problem med beslutet att stanna hemma.

– Jag stöttar förbundets beslut till hundra procent. Vi bör alla bidra för att minska spridningen av viruset, säger Kläbo.

Ställningen i den totala världscupen? Där har Therese Johaug redan avgjort på damsidan. Och på herrsidan är det nu klart att Alexander Bolsjunov vinner, eftersom Kläbo var den enda som eventuellt skulle kunna utmana honom.

Under onsdag morgon publicerade det ryska landslaget en bild på trofén på sitt Instagram-konto.

Bildtexten lyder: ”Bolsjunov vinner den totala världscupen tidigare än väntat”.

”Vi skrattade faktiskt”

Inför helgen kommer det också flera syrliga kommentarer från ryskt håll, i riktning mot Norge.

– Jag förstår inte vad de är rädda för. Jag tror att de kanske inte är vana vid att förlora och här får de en bra ursäkt med coronaviruset, säger förbundschefen Jelena Välbe enligt den ryska sajten Sport24.

Den gamle OS-mästaren Nikita Kriukov tycker att Norges beslut är lustigt.

– Vi skrattade faktiskt när vi hörde att Norge inte kommer att åka till Nordamerika, säger Kriukov.

– Kläbo hade en minimal chans att slå Bolsjunov, men nu är den borta. Och Bolsjunov är en värdig vinnare av den totala världscupen.

 

https://www.instagram.com/p/B9lKsFbqo-h/
Här är några av evenemangen som påverkas av coronaviruset hittills.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.