Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge tog kontakt efter hårda orden

Anders Byström.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Frida Karlsson.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Heidi Weng.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

OBERSTDORF. Sveriges landslagschef Anders Byström kallade Heidi Wengs beteende mot Frida Karlsson för ”fruktansvärt osportsligt”.

Nu svarar Norges guldhjälte.

– Jag måste få jubla till det norska folket, säger Weng.

I går kväll hade Byström och Norges landslagstränare Ole Morten Iversen ett samtal för att reda ut situationen.  

Norge tog hem VM-guldet i stafetten medan Sverige slutade sexa efter en förödande vallamiss. Och efteråt utspelades märkliga scener i NRK:s sändning.

En nedslagen Frida Karlsson hade precis svarat på den sista frågan och stod fortfarande kvar framför intervjumikrofonen – när en segerrusig Heidi Weng hoppade framför henne och skrek allt vad hon hade.

Händelsen skapade direkt diskussioner i sociala medier. Och när SportExpressen visade klippet för Sveriges landslagschef Anders Byström reagerade han starkt.

– Det är fruktansvärt osportsligt, sa Byström.

– Tjejerna pratade om det här inne och var upprörda över det där, de tycker det är dålig stil.

Han fortsatte:

– Man får förstå att de är glada också, men…jag tycker någonstans att man måste visa respekt efter ett sånt misslyckande som vi har i dag som svider för alla. Det där känns bara dumt och fult gjort. Nej, tråkigt!

Frida Karlsson fick syn på Weng under NRK-intervjun...
Foto: NRK.
...plötsligt hoppade Heidi Weng in framför kameran.
Foto: NRK.
Weng skrek allt vad hon kunde – precis framför Karlsson.
Foto: NRK.
Norskan får nu kritik för sitt agerande.
Foto: NRK.

Weng försvarar sig

När SportExpressen träffar Heidi Weng i Oberstdorf under torsdag kväll är hon oförstående till kritiken.

– Jag fick besked att gå in i bild av reportern, han ville ha fram mig och då ville jag visa att jag var glad. Man får väl fira?, säger Weng.

Tycker du själv att det var osportsligt gjort?

– Nej, jag unnar svenskarna allt möjligt. 2019 så var jag nöjd med silver och den gången jag var glad för svenskarnas skull, så jag tycker inte jag ska få detta på mig nu.

Har du pratat med de svenska tjejerna?

– Nej, det har jag inte gjort.

Vill du göra det, om de nu är upprörda?

– Nej, de var nöjda med sitt guld 2019 och det blir så där när man är nöjd. De svenska tjejerna har presterat otroligt bra i det här mästerskapet medan jag inte presterat någonting alls. Jag tycker att man ska få fira. Och när man får besked att gå in i kameran måste jag få jubla till det norska folket.

– Jag känner inte att jag gjort något fel.

Samtalet i går kväll

Norges landslagstränare Ole Morten Iversen försvarade Heidi Weng i en intervju med Nettavisen i går kväll. Han beskrev då hennes agerande som ”en helt naturlig reaktion”.

– Hon blir beordrad att skynda sig bort till NRK, intervjun med Frida var färdig, Heidi kommer och jublar. Om Anders Byström och de svenska tjejer inte tål det, då tycker jag faktiskt att...jag tycker de ska ligga lågt, förklarade Iversen.

Efter intervjun tog han kontakt med Anders Byström för att reda ut situationen. Och det samtalet ska ha slutat med att Iversen och Byström var hyfsat överens, rapporterar Nettavisen.

Frida Karlsson vill också gärna vända blad och blicka framåt.

– Jag har inga ”hard feelings”, säger Karlsson.

Nästa duell mellan de svenska och norska damerna väntar redan i morgon, när det är dags för tremilen. Norge presenterade under fredag morgon sitt lag och det består av: Therese Johaug, Heidi Weng, Helene Marie Fossesholm, Tiril Udnes Weng och Anne Kjersti Kalvå.

Sverige släpper sitt lag vid 17.00 i eftermiddag och den stora frågan är om Linn Svahn kommer få chansen att göra en sista start i VM.


LÄS MER: VM 2021 i Oberstdorf – allt du behöver veta 

LÄS MER: Här slår han rivalen med knytnäven – mitt i VM-loppet

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.