Per "Pliggen" Andersson, läkare i svenska längdlandslaget. Foto: NILS PETTER NILSSONPer "Pliggen" Andersson, läkare i svenska längdlandslaget. Foto: NILS PETTER NILSSON
Per "Pliggen" Andersson, läkare i svenska längdlandslaget.  Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅNFoto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅN
 Foto: VINCENT GUIGNET / EQ IMAGES BILDBYRÅN

Norge skakas av ny astmaskandal

Publicerad

 

Helt friska norska längdåkare har behandlats med astmamedicin i ett flerårigt forskningsprojekt.

Utan nödvändiga medicinska tillstånd.

Och nu skakas norsk skidsport av nya skandalrubriker.

– Det här är bekymmersamt. Norge har ju ögonen på sig - där måste man vara noggranna, säger svenska skidlandslagets läkare Per Andersson.

Precis när lugnet börjat lägga sig efter Therese Johaugs dopingdom skakas norsk skidsport av en ny mediestorm.

Bakgrunden i korthet:

✓ Under 2011 och 2012 genomförde Norges Idrottshögskola (NIH) två forskningsprojekt där friska elitåkare nyttjade astmamedicin.

✓ Efter att projektet uppmärksammats startade Statens Helsetilsyn en utredning som nu är klar - och rapporten är full av svidande kritik. Projektet har saknat nödvändiga tillstånd, saknat mål för forskningen, och utsatt försökspersonerna för risker.

✓ Statens Helsetilsyn har därför nu krävt att allt material från projektet förstörs, att alla artiklar som finns om projektet avpubliceras.

Extremt känsligt

Men det som gör allt extra känsligt är att forskningsprojektet utfördes i samarbete med norska skidförbundet.

Efter fallet med Martin Johnsrud Sundbys överdosering av astmamedicin - och debatten runt användandet av nebulisatorer – är astma redan ett extremt laddat ämne för norsk längdåkning.

 

LÄS ÄVEN: Sundby: "En totalt orimlig dom"

 

Och nu kommer alltså nästa smäll.

"EN SKIDSKANDAL MED STORT S" är en av rubrikerna i tidningen Verdens Gang.

"Rapporten är direkt brutal läsning" skriver VG:s krönikör Leif Welhaven och fortsätter bland annat: "Det här är inte bara ett gigantiskt problem för Norges Idrottshögskola, skandalen är också tätt sammankopplad med ledningen för norsk skidsport."

VG:s krönikör ifrågasätter också syftet med hela projektet - varför man friska åkare överhuvudtaget ska använda astmamedicin:

"Är medicinen de facto använt som ett medel med bättre prestationer i skidspåret som mål? "

Från svenskt håll har kritiken länge varit hård mot Norska skidförbundets rutiner för astmamedicinering.

Exempelvis är användandet av nebulisator totalförbjudet i svenska längdlandslaget.

"Måste ta ansvar"

Landslagets läkare Per "Pliggen" Andersson följer nu den nya astmadebatten i Norge med visst vemod.

– Det finns ju ett internationellt vedertaget förfarande man måste följa i såna här projekt. Det är jätteviktigt. Annars utsätter man ju personer för risk.

Så verkar inte fallet varit denna gång.

– Och i så fall har man brustit. Och det är bekymmersamt, säger Per Andersson.

Att det än en gång handlar om astmamedicin är kanske inte direkt bra reklam för norsk skidsport?

– Nej. Vi behöver ju verkligen tillsammans återskapa förtroendet för den medicinska verksamheten inom längdåkning hos allmänheten. Där har vi alla ett ansvar.

Med tanke på det - borde just Norge helt avhålla sig från den här typen av projekt?

– Norge har ju ögonen på sig - och det är klart att där behöver man vara noggranna. Men vi behöver alla aktivt visa att vi tar den här frågan på allvar.

Norska landslagsledningen lägger nu all skuld i frågan på Norges Idrottshögskolan. Vad tycker du om det? 

– Jag menar att vi alla som är med i den här verksamheten har ett ansvar för de medicinska frågorna. Vi behöver alla rannsaka oss själva. Vara ödmjuka.

Per Andersson fortsätter:

– För det här en så viktig fråga för hela sportens trovärdighet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag