Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge lider med Sverige: ”Osäkerheten är värst”

Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

VAL DI FIEMME. Linn Svahn har testats postivt för covid-19.

Norges landslagschef Espen Bjervig lider med henne och hela det svenska laget.

– Vi hamnade i exakt samma situation under världscuppremiären i Ruka. Det är osäkerheten som är värst, säger Bjervig.

Det råder stor oro i Val di Fiemme just nu.

Under eftermiddagen kom först beskedet att Sveriges stjärnåkare Linn Svahn testats positivt för covid-19 i ett så kallat antigentest, alltså ett snabbtest. Kort därpå meddelade Finlands landslag att två personer i deras trupp också testats positivt.

Alla tre är nu isolerade i väntan på svar från ett PCR-test, ett test som bedöms vara mer träffsäkert.

Norge är den enda nationen som valde att stå över Tour de ski, eftersom de såg för stora risker med pandemin. Deras landslagschef Espen Bjervig följer nu dramat hemifrån.

– Nu får vi först vänta svar på PCR-testerna innan vi kan dra några slutsatser, men vi satt själva i exakt samma situation i Ruka och det är en väldigt krävande situation, säger Bjervig till SportExpressen.

”Är en frustrerande situation”

Dramat i Ruka utspelade i slutet av november i fjol, när världscupen skulle starta i nordöstra Finland.Vid ankomst testades tränaren Eirik Myhr Nossum positivt i ett antigentest. Efter det gjordes ett PCR-test som var negativt. 

Vad minns du av den situationen i Ruka?

– Det är osäkerheten som är värst, att du inte vet hur…inte bara kommande dagen, utan kommande 14 dagarna blir, eftersom du hamnar i karantän i ett annat land. Det är klart att det är en frustrerande situation, säger Espen Bjervig.

Det här som händer nu, gör det på något sätt att ni i det norska landslaget känner er än mer trygga i ert beslut att inte åka till Tour de ski?

– Nej, vi tog vårt beslut utifrån vår ståndpunkt och vi har full respekt för att andra nationer gör andra värderingar. Jag vill inte vara den som ska döma någon. Just nu har jag bara stor omtanke för dem som sitter i den här situationen och jag tycker synd om det svenska laget. 

– Vi får bara hoppas att det är ett falskt positivt test och att svaret från PCR-testet kommer i god tid innan start i morgon, om det nu skulle visa sig vara negativt.

Damernas masstart startar vid 15.35 i morgon.


LÄS MER: Tour de ski 2021 – din guide till skidfesten i SVT

LÄS MER: Hotellchefen svarar – efter Fridas bild: ”Inte okej”

LÄS MER: Calle Halfvarsson visar upp nya kärleken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.