Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norge i diskussioner - för att lösa skidbråket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Petter Northug - Norges klarast lysande stjärna.
Foto: Armando Trovati

Skidbråket växer.

Det svenska företaget Vendolocus Developement har nu inlett diskussioner med Norges olympiska kommitté.

Samtidigt skickar de en varning:

– Om någon använder kopian av "Skiselector" kommer de då också att göra sig skyldig till ingrepp i våra rättigheter, säger grundaren Peter Stenlund till SportExpressen.se.

Tvisten avslöjades av SportExpressen.se i förra veckan.

Det svenska företaget Vendolocus Developement har tagit fram maskinen "Skiselector", som hjälper åkare att välja ut de bästa skidorna för tävling.

Maskinen, som är patentbelagd, har i flera år använts av Norges landslag och olympiska kommitté.

Men nu har en kopia tagits fram. En kopia som enligt Vendolocus Developement är olaglig – och tillverkad på order av Norges olympiska kommitté.

"Ett alternativ"

Nyheten har fått stort utrymme i norsk media. Även tidningar i Polen har uppmärksammat bråket.

Och efter stormen väljer nu IDT, företaget som ligger bakom kopian, att uttala sig.

– Tydligen inser folket bakom Vendolocus att vår uppfinning, "Ski-analyzer", kommer att bli ett alternativ som många föredrar för att mäta sina skidor. Vi borde kanske tacka Vendolocus eftersom de hedrar oss genom sina desperata försök att åberopa ett icke-relevant patent för att stoppa oss, säger vd:n Svein Iversbakken i ett uttalande för SportExpressen.se.

IDT är redo att kliva upp i rätten.

– I svenska Expressen läser vi att Peter Stenlund på Vendolocus menar att "Ski-analyzer" är ett brott mot deras patent. Det menar vi är helt fel, för deras patent täcker inte vår maskin.

Vendolocus Developement backar dock inte en meter.

– Det kommer att få ekonomiska och juridiska konsekvenser för IDT och alla som gör ingrepp i patentskyddad egendom, säger Stenlund, som nu har inlett diskussioner med Olympiatoppen, Norges olympiska kommitté.

"Ofattbart"

– Jag betvivlar starkt att någon ledande befattningshavare hos Norges skidförbund eller Olympiatoppen har känt till fakta att IDT kopierar "Skiselector".

– Det är ofattbart om IDT, norska skidförbundets och Olympiatoppens projektanställda och projektledare tycker att det är okej att norska skidåkare och skattebetalare ska betala deras löner och ersättningar för att kopiera andra företags produkter och försöka stjäla andras innovationer och uppfinningar. IDT kommer att stoppas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.