Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Norge är förpliktat att stänga av Johaug"

Therese Johaug.Foto: Marius Gulliksrud / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD
Sarah Lewis.Foto: Mikael Sjöberg

Therese Johaug får fortsätta tävla - trots att hon åkt fast för doping.

Något Sarah Lewis, generalsekreterare på FIS, nu kritiserar:

– Norge är förpliktat att stänga av Johaug, säger Lewis till finska Hufvudstadsbladet.

Therese Johaug kunde ha valt en frivillig avstängning under tiden som den norska antidopingbyrån utreder omständigheterna kring hennes positiva dopingtest. Men Johaug har valt att inte acceptera en frivillig avstängning.

– Hennes budskap är att hon inte är skyldig till något och då är det inte naturligt för henne att acceptera en frivillig avstängning, säger Johaugs advokat Christian B. Hjort.

Och inte heller det norska förbundet har möjlighet att stänga av henne i nuläget. Enligt Halvor Byfuglien, kommunikationsdirektör på Antidoping Norge, kan Johaug stängas av först efter att den så kallade förundersökningen har blivit klar.

FIS-pampen: Norge följer inte reglerna

Något som nu får skarp kritik från Sarah Lewis, generalsekreterare för det internationella skidförbundet, FIS, som menar att Norge inte följer de internationella reglerna.

– På grund av den substans som är involverad, enligt vad vi hört av medierna, är den norska antidopningskommittén förpliktad att stänga av Johaug. Preparatet finns inte på listan över substanser som kräver en utvärdering. Det är en anabol steroid, säger Lewis till finska Hufvudstadsbladet.

Johaug har testats positivt för en anabol steroid både vid sitt A- och B-prov. Något det norska skidförbundet inte ska ha meddelat FIS om.

– Det är frågan om ett nationellt test som utfördes av Antidoping Norge. Det är främmande territorium också för oss. Vi har inte förut haft ett nationellt fall med så hög internationell profil, säger Lewis.

"Förbundet står inför stora utmaningar"

Generalsekreteraren ställde upp på en intervju i samband med hennes besök i finska Lahtis där VM kommer att hållas i vår. Och stora delar kom att handla om den norska dopingskandalen:

– Vi kan inte börja generalisera, men det norska skidförbundet står inför några stora utmaningar, säger Sarah Lewis som även slog fast att de kan komma att blanda sig i domen kring Johaug:

– Om FIS och Wada inte är nöjda med Norges beslut i fallet Johaug kan vi överklaga.

Längdskidåkningens rykte nedsvärtat

FIS tävlingsdirektör för längdskidåkningen Pierre Mignerey som menar att Therese Johaugs positiva dopingprov påverkar hela sporten negativt.

– Den här sommaren har varit tuff inom längdskidåkningen, så det är inga goda nyheter för oss. Jag är ledsen att vi har haft de här problemen i sommar.

Vad kan ni göra för att bygga upp förtroendet?

– Längdskidåkningen är nu sammankopplad till skandaler och doping snarare än resultat. Vilket är tråkigt för det är ingenting vi kan påverka. Vi kan bara hoppas att framtiden blir bättre än de gångna tre månaderna, säger Pierre Mignerey.

 

SportExpressen har sökt det norska skidförbundets presschef för en kommentar gällande Lewis kritik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.