Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge agerar – efter omskakande bilderna

Foto: NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: HARALD STEINER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Bilderna från dopingrazzian i Seefeld skakade om en hel idrottsvärld.

Nu agerar Norge och kriminaliserar bloddoping.

Men i Sverige händer ingenting.

Tysk polis hade hållit på med ”Operation Aderlass” under en längre tid och mitt under VM i Seefeld slog de till. Under en razzia avslöjades totalt fem åkare. En av dem togs på bar gärning, med sprutan i armen: Max Hauke.

– Jag var aldrig själv rädd för dopingtesterna. Det var polisen som verkligen skrämde mig, förklarade Hauke i en stor intervju med SportExpressen några månader efter att skandalen avslöjades.

– Frågar du mig så borde alla länder kriminalisera bloddoping.

Sen dess har diskussioner startats på flera olika håll. Och i Norge sker nu en förändring.

Tar beslut på tisdag

Under tisdagen kommer en ny lag klubbas igenom som gör att polisen och Antidoping Norge kan börja samarbeta – och bloddoping blir juridiskt förbjudet.

Men i Sverige står processen stilla.

– Så vitt jag vet är det ingen sån pågående diskussion just nu, säger Tommy Forsgren, senior rådgivare på RF:s antidopingkommission.

– Vi har en dopinglag som täcker in det mesta, men frågan om bloddoping aktualiserades i samband med Seefeld förra året. Men det har inte hänt något där, vad jag vet.

Vad krävs för att en lagändring ska bli verklighet?

– Någon måste driva på det. I de länder där man inför den typen av lagstiftning är det väldigt mycket ur idrottsutövarens perspektiv, att de som blir förfördelade ska ha rätt att kräva tillbaka pengar och så vidare. Jag vet inte vem som ska ta tag i taktpinnen.

Se hela intervjun! Expressen träffar Max Hauke.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.