Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Niskanen: Tog bild för att ha när jag åkte dit...

Han har jämförts med både Balotelli och Northug. Nu ska Iivo Niskanen bli skidåkningens nye fixstjärna.
Foto: Tomas Pettersson

VAL SENALES. Han kom från ingenstans, knockade världseliten och sprider kaxiga citat omkring sig som får omgivningen att baxna.

Petter Northug?

Nej, däremot möjligen norrmannens efterträdare som en av skidvärldens framtida fixstjärnor.

- Jag tar gärna den rollen, säger finländaren Iivo "Balotelli" Niskanen till SPORT-Expressen.

Det är sommaren 2012.

Säsongens första träningsläger för finska seniorlandslaget är inne på sista dagen. Förbundskaptenen Magnar Dalen samlar herråkarna för att göra en utvärdering av lägret.

Alla får berätta hur de upplevt lägret. Sist ut är den blonde, 20-årige, nykomlingen i landslaget.

- Jag tycker att det varit bra. Inga problem, säger Iivo Niskanen.

Och fortsätter:

- Men jag är överraskad över i hur dålig form och dåligt tränade alla andra verkar vara.

Det blir knäpptyst i rummet. Magnar Dalen vet inte vad han ska säga.

- Jag tänkte bara att "Herregud! Nu kommer de andra killarna att ta varenda chans att knäcka honom. Direkt Iivo gör dåligt ifrån sig kommer de att vara på honom", säger Dalen två år senare.

Blev det så?

- Nej. Iivo gav dem aldrig chansen. Han gjorde ju aldrig dåligt ifrån sig.

---

Räck upp en hand alla ni som hade koll på Iivo Niskanen före det att klockorna ringde in 2014 i vintras.

Inte så många händer i luften?

Det är förståeligt.

Fram till januari 2014 var Niskanen en högst anonym åkare på den internationella scenen. I världscupen hade han som bäst noterat en 40:e plats.

Men så kom genombrottet.

Ett av de snabbaste skidvärlden upplevt.

30 januari, Val di Fiemme.

Niskanen vinner guld i U23-VM före bland annat den ryske stjärnan Sergej Ustiugov.

1 februari, Toblach.

Med bara ett par timmars sömn i kroppen efter U23-guldet ställer Niskanen upp i världscuploppet över 15 kilometer klassiskt - och slutar åtta.

14 februari, Sotji.

Samma distans igen och Niskanen sätter i väg i ett makalöst tempo. Han ligger på medaljplats hela loppet. Men så kommer Daniel Richardsson - och snor bronset från finländaren med två tiondelars marginal.

19 februari, Sotji.

Sprintstafett. Klassisk stil igen - och allt skulle sluta med en lika sensationell som klassisk finsk fullträff. Tillsammans med Sami Jauhojärvi vinner Iivo Niskanen OS-guld.

Dopingsmisstänkt direkt

Så... vad händer då?

Här har vi en finländsk skidåkare. För en dryg månad tämligen okänd internationellt. Nu plötsligt olympisk guldmedaljör.

Jo, ni kan nog gissa. Och Iivo Niskanen vet definitivt.

- Jag läste efteråt i en finsk tidning att fotografer tagit bilder av mig på väg till dopingkontrollen redan efter 15 kilometersloppet. För att det skulle vara en bra bild att ha om jag åkte dit, säger finländaren när SPORT-Expressen träffar honom i italienska Val Senales.

Hur kändes det att få läsa det?

- Sorgligt.

Sedan börjar Iivo Niskanen berätta om dagen när uppgifterna om Finlands svarta dopinghistoria exploderade i världens medier. Då sex landslagsåkare avslöjades som fuskare under hemma-VM i Lahtis 2001.

- Jag var bara nio år men kommer ihåg det så väl. Jag hade varit sjuk och därför legat hemma och sett precis alla sändningar från VM. Och så uppdagades skandalen.

Hur reagerade du?

- Väggarna i mitt pojkrum var fyllt av affischer på de där landslagsåkarna. Men då rev jag ner alla och slängde dem i soporna.

"Egna pengar"

Niskanen fortsätter:

- I hela min karriär har jag fått leva i spåren av den dagen. Till exempel ekonomiskt: Skidförbundet har haft svårt att hitta sponsorer. Än i dag måste jag bidra med egna pengar för att vara med i landslaget.

Ser du någon vändpunkt?

- Efter VM i Lahtis 2017 hoppas och tror jag allt är förändrat. Att vi då fått tillbaka respekten och förtroendet. Att vi är tillbaka på noll och kan börja bygga något nytt.

Så det är slut på finska dopingfall nu?

- Jag tror det, men... man kan väl aldrig säga aldrig. Vi hade ju ett nytt svart får i Tero Similä i våras.

Precis. Den 34-årige veteranen. Vad tänkte du då?

- Det var en chock för oss alla. Jag fattade inte hur han kunde göra något sådant. Men han tillhörde kanske den gamla skolan i finsk längdåkning.

22-årige Iivo Niskanen spelar själv en nyckelroll i arbetet med att återskapa intresset för finsk längdåkning. Som klassisk distansåkare tillhör han den yppersta världseliten, något han efter OS visade än en gång med sin fjärdeplats i Holmenkollens femmil.

- Men jag blir allt bättre även i fristil. Fast okej, i Falun har jag 100-procentigt fokus på femmilen i klassisk stil, säger Niskanen.

"Fick heta Balotelli"

Det är inte bara genom några fenomenala resultat Iivo Niskanens blivit en allt större profil i sitt hemland. Hans personlighet och diverse upptåg bidrar också starkt.

Varför kallas du för "Balotelli"?

- Du vet ju hur han brukar dra av sig tröjan när han gjort mål? Jag gjorde samma sak några gånger när vi lirade fotboll på ett landslagsläger. Och då fick jag heta Balotelli.

Okej.

- Sedan gjorde jag ju samma sak vid målgången efter en stafettseger i finska cupen i januari. Men...alla tyckte väl inte det var så kul.

Jaså? Vad hände?

- Det blev en del snack i medier. Men sen kom Sotji. Och efter det blev det tyst (skratt).

Balotelli är ju en ganska galen figur.

- Jo. Själv har jag i alla fall inte skjutit några raketer på muggen hemma. Ännu.

Jag har även hört dig bli kallad "Finlands Petter Northug"?

- Det har jag inga problem med. Och slutar Petter tar jag gärna den rollen i världseliten, säger Niskanen leende.

- Fast vi skiljer oss åt som åkare, han är ju supersnabb. Jag lever mer på uthållighet. Och så finns det väl en skillnad till.

Vilken skillnad tänker du på?

- Pengarna. Där är jag ju inte ens i närheten.

Andra unga hot mot Hellner & Co.

Sergej Ustiugov, 22, Ryssland

Kommentar: Redan etablerad i världseliten. Han vann sprintguldet i U23-VM i vintras, var tvåa efter Iivo Niskanen på 15 kilometer, och i Sotji blev han femma i finalen i OS-sprinten. Har en världscupseger och ett VM-brons i stafett (2013).

Didrik Tönseth, 23, Norge

Kommentar: Slog igenom individuellt för ett drygt år sen med sin tredjeplats i världscuploppet över 15 kilometer klassiskt i Lillehammer. Men redan säsongen innan var Tönseth med och vann världscupstafetten i La Clusaz.

Gleb Retivykh, 22, Ryssland.

Kommentar: Redan i början av 2012 tog sig sprintern Retivykh sig ända till final i en världscuptävling. Har sedan ytterligare tre topp 10-placeringar i världscupen. Även ett U23-guld i sprint finns på meritlistan.

Sondre Turvolli Fossli, 21, Norge

Kommentar: Det största sprintlöftet inom norsk skidåkning. Det innebär med automatik att Fossli även är en internationell supertalang. En helt fenomenalt snabb åkare, saknar fortfarande dock en del uthållighet.

Roman Schaad, 21, Schweiz

Kommentar: Schweizisk supertalang i sprint, speciellt när det handlar om fristil. Vann brons i U23-VM i vintras, och har dessutom placerat sig topp 100 i världscupen. Saknar, precis som Fossli, fortfarande uthålligheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.