Han har jämförts med både Balotelli och Northug. Nu ska Iivo Niskanen bli skidåkningens nye fixstjärna. Foto: Tomas Pettersson
Han har jämförts med både Balotelli och Northug. Nu ska Iivo Niskanen bli skidåkningens nye fixstjärna.  Foto: Tomas Pettersson

Niskanen: Tog bild för att ha när jag åkte dit...

Publicerad

VAL SENALES. Han kom från ingenstans, knockade världseliten och sprider kaxiga citat omkring sig som får omgivningen att baxna.

Petter Northug?

Nej, däremot möjligen norrmannens efterträdare som en av skidvärldens framtida fixstjärnor.

- Jag tar gärna den rollen, säger finländaren Iivo "Balotelli" Niskanen till SPORT-Expressen.

Det är sommaren 2012.

Säsongens första träningsläger för finska seniorlandslaget är inne på sista dagen. Förbundskaptenen Magnar Dalen samlar herråkarna för att göra en utvärdering av lägret.

Alla får berätta hur de upplevt lägret. Sist ut är den blonde, 20-årige, nykomlingen i landslaget.

- Jag tycker att det varit bra. Inga problem, säger Iivo Niskanen.

Och fortsätter:

- Men jag är överraskad över i hur dålig form och dåligt tränade alla andra verkar vara.

Det blir knäpptyst i rummet. Magnar Dalen vet inte vad han ska säga.

- Jag tänkte bara att "Herregud! Nu kommer de andra killarna att ta varenda chans att knäcka honom. Direkt Iivo gör dåligt ifrån sig kommer de att vara på honom", säger Dalen två år senare.

Blev det så?

- Nej. Iivo gav dem aldrig chansen. Han gjorde ju aldrig dåligt ifrån sig.

---

Räck upp en hand alla ni som hade koll på Iivo Niskanen före det att klockorna ringde in 2014 i vintras.

Inte så många händer i luften?

Det är förståeligt.

Fram till januari 2014 var Niskanen en högst anonym åkare på den internationella scenen. I världscupen hade han som bäst noterat en 40:e plats.

Men så kom genombrottet.

Ett av de snabbaste skidvärlden upplevt.

30 januari, Val di Fiemme.

Niskanen vinner guld i U23-VM före bland annat den ryske stjärnan Sergej Ustiugov.

1 februari, Toblach.

Med bara ett par timmars sömn i kroppen efter U23-guldet ställer Niskanen upp i världscuploppet över 15 kilometer klassiskt - och slutar åtta.

14 februari, Sotji.

Samma distans igen och Niskanen sätter i väg i ett makalöst tempo. Han ligger på medaljplats hela loppet. Men så kommer Daniel Richardsson - och snor bronset från finländaren med två tiondelars marginal.

19 februari, Sotji.

Sprintstafett. Klassisk stil igen - och allt skulle sluta med en lika sensationell som klassisk finsk fullträff. Tillsammans med Sami Jauhojärvi vinner Iivo Niskanen OS-guld.

Dopingsmisstänkt direkt

Så... vad händer då?

Här har vi en finländsk skidåkare. För en dryg månad tämligen okänd internationellt. Nu plötsligt olympisk guldmedaljör.

Jo, ni kan nog gissa. Och Iivo Niskanen vet definitivt.

- Jag läste efteråt i en finsk tidning att fotografer tagit bilder av mig på väg till dopingkontrollen redan efter 15 kilometersloppet. För att det skulle vara en bra bild att ha om jag åkte dit, säger finländaren när SPORT-Expressen träffar honom i italienska Val Senales.

Hur kändes det att få läsa det?

- Sorgligt.

Sedan börjar Iivo Niskanen berätta om dagen när uppgifterna om Finlands svarta dopinghistoria exploderade i världens medier. Då sex landslagsåkare avslöjades som fuskare under hemma-VM i Lahtis 2001.

- Jag var bara nio år men kommer ihåg det så väl. Jag hade varit sjuk och därför legat hemma och sett precis alla sändningar från VM. Och så uppdagades skandalen.

Hur reagerade du?

- Väggarna i mitt pojkrum var fyllt av affischer på de där landslagsåkarna. Men då rev jag ner alla och slängde dem i soporna.

"Egna pengar"

Niskanen fortsätter:

- I hela min karriär har jag fått leva i spåren av den dagen. Till exempel ekonomiskt: Skidförbundet har haft svårt att hitta sponsorer. Än i dag måste jag bidra med egna pengar för att vara med i landslaget.

Ser du någon vändpunkt?

- Efter VM i Lahtis 2017 hoppas och tror jag allt är förändrat. Att vi då fått tillbaka respekten och förtroendet. Att vi är tillbaka på noll och kan börja bygga något nytt.

Så det är slut på finska dopingfall nu?

- Jag tror det, men... man kan väl aldrig säga aldrig. Vi hade ju ett nytt svart får i Tero Similä i våras.

Precis. Den 34-årige veteranen. Vad tänkte du då?

- Det var en chock för oss alla. Jag fattade inte hur han kunde göra något sådant. Men han tillhörde kanske den gamla skolan i finsk längdåkning.

22-årige Iivo Niskanen spelar själv en nyckelroll i arbetet med att återskapa intresset för finsk längdåkning. Som klassisk distansåkare tillhör han den yppersta världseliten, något han efter OS visade än en gång med sin fjärdeplats i Holmenkollens femmil.

- Men jag blir allt bättre även i fristil. Fast okej, i Falun har jag 100-procentigt fokus på femmilen i klassisk stil, säger Niskanen.

"Fick heta Balotelli"

Det är inte bara genom några fenomenala resultat Iivo Niskanens blivit en allt större profil i sitt hemland. Hans personlighet och diverse upptåg bidrar också starkt.

Varför kallas du för "Balotelli"?

- Du vet ju hur han brukar dra av sig tröjan när han gjort mål? Jag gjorde samma sak några gånger när vi lirade fotboll på ett landslagsläger. Och då fick jag heta Balotelli.

Okej.

- Sedan gjorde jag ju samma sak vid målgången efter en stafettseger i finska cupen i januari. Men...alla tyckte väl inte det var så kul.

Jaså? Vad hände?

- Det blev en del snack i medier. Men sen kom Sotji. Och efter det blev det tyst (skratt).

Balotelli är ju en ganska galen figur.

- Jo. Själv har jag i alla fall inte skjutit några raketer på muggen hemma. Ännu.

Jag har även hört dig bli kallad "Finlands Petter Northug"?

- Det har jag inga problem med. Och slutar Petter tar jag gärna den rollen i världseliten, säger Niskanen leende.

- Fast vi skiljer oss åt som åkare, han är ju supersnabb. Jag lever mer på uthållighet. Och så finns det väl en skillnad till.

Vilken skillnad tänker du på?

- Pengarna. Där är jag ju inte ens i närheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag