Begår Östberg ett regelbrott här? Foto: EurosportBegår Östberg ett regelbrott här? Foto: Eurosport
Begår Östberg ett regelbrott här? Foto: Eurosport
Stina Nilsson Foto: Soren Andersson/TtStina Nilsson Foto: Soren Andersson/Tt
Stina Nilsson Foto: Soren Andersson/Tt

Nilsson trea efter omdiskuterat beslut

Publicerad

Stina Nilsson mäktade med en tredje plats i finalen efter norskorna Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg.

Men svenska ledarna tyckte att Östberg borde ha blivit diskad för obstruktion – och lämnade in en protest.

– Den är avslagen. Vi är inte på något sätt nöjda med beslutet, säger damtränaren Mattias Persson.

– Jag tycker att det är lite konstigt - för vissa gäller reglerna, för vissa inte.

Stina Nilsson fick sällskap av både Jennie Öberg och Hanna Falk i finalen. Men ingen av svenskorna kunde matcha den norska Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg.

Falla vann överlägset, framför tvåan Östberg. Men efter finalen insisterade SVT:s expert Anders Blomquist på att få se om en sekvens av loppet.

"Det är mer än vad Stina Nilsson gjorde"

Han menade att det fanns en punkt i tävlingen då Nilsson blev utsatt för obstruktion av Östberg.

– Efter kurvan har Stina ett spår Östberg trycker ut henne från, säger Blomquist.

– Det finns inte utrymme. Hon trycker undan Stina Nilsson. Det är mer än vad Stina Nilsson i Drammen.

"Det är oerhört viktigt"

I Drammen blev Stina Nilsson diskad i finalen efter att ha funnits skyldig till obstruktion av finskan Krista Parmakoski.

Förbundskapten Rikard Grip och de andra svenska ledarna lämnade in en protest till den officiella tävlingsjuryn och krävde Östberg blir bestraffad.

– Det är absolut ingen skillnad från den obstruktionen vi åkte ut för i Drammen. Det är oerhört viktigt att vi följer reglerna. Att det är konsekvent från helg till helg, säger Grip till SVT.

"Hon trycker ut Stina"

– Hon trycker ut Stina. Det är hur solklart som helst för mig. Det är ingen diskussion om att det ska vara en sanktion.

Men protesten nekades av tävlingsjuryn.

– Ja, den är avslagen. Det har inte begåtts något brott.

Är ni nöjda med förklaringen?

– Delvis. Vi har en domare som dömer. Det är bara att förhålla sig till det. Vi är inte på nåt sätt nöjda med beslutet, men vi har ändå påvisat vårt missnöje

– Så är det. Man kan förlora en OS-final i hockey på ett domslut. Det är tufft.

"Vill inte vara bitter"

Nilsson ville inte gå i polemik med Östberg, men medgav att hon hade känt sig hindrad i sin framfart.

– Det går så fort. Jag vill fram så fort som möjligt, men jag upplevde att jag tappade ganska mycket där, säger Nilsson.

– Jag vill inte vara bitter. Men jag tycker att reglerna ska vara lika för alla. Men jag vill inte lägga mig i det där, domarna får bestämma.

Öberg: "Gäller för vissa, för andra inte"

Jennie Öberg upplevde att norskorna tänjde på reglerna för att få fördelar.

– Det var väldigt tajt om positionerna och jag hamnar ur rytm hela tiden och det var folk som hoppade in framför en hela tiden så att man fick börja om och tappade farten.

Var det någon särskild som hoppade in framför dig?

– Ja, det var lite röda åkare där…

Ingvild eller?

Nej, jag tror det var Maiken. Egentligen tycker att jag att det är sånt här som händer lite i sprint, men eftersom Stina blev diskad förra loppet och det var ungefär samma händelse tycker jag att det inte är samma nu. Och nu tycker jag det är lite konstigt - för vissa gäller det, för vissa gäller det inte

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag