Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Körde 200 km/h på 80-väg och filmade”

Foto: NED ALLEY / NTB SCANPIX / TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX / TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: Läsarbild / Dagbladet

Efter kokain- och fortkörningsskandalen förra veckan – nu uttalar sig den norske skidikonen Petter Northug för första gången. 

– Jag har ett allvarligt alkohol- och drogproblem. Jag är desperat, jag har nått botten av mitt liv, säger Northug på en presskonferens i Trondheim. 

Det var strax efter klockan åtta på torsdagskvällen förra veckan som den norska skidikonen Petter Northug, 34, stoppades av polis på E6 norr om Oslo. 

Därefter gjorde polisen husrannsakan i Northugs hem, där de hittade kokain. 

Fram till nu har Petter Northug endast uttalat sig via ett inlägg på sitt Instagram-konto men vid lunchtid på fredagen höll han en presskonferens i norska Trondheim. 

– Jag har ett allvarligt alkohol- och drogproblem. Det har gradvis blivit värre. Det har varit tider där jag har festat fyra till fem gånger i veckan och det har använts varje gång. 

– Nu har det gått över styr och jag har tagit hjälp, säger Petter Northug och fortsätter:

– Jag inser att jag behöver hjälp. Jag är motiverad att göra allt för att ta mig tillbaka. Det här är mitt eget fel och jag förväntar mig ingen sympati. 

”Har nått botten av mitt liv”

Petter Northug är misstänkt för tre brott, två mot fortkörningslagen och ett mot narkotikalagen. Han erkänner fortkörningen och narkotikainnehavet under presskonferensen i Trondheim. 

– Jag var på fest i tisdagskväll där jag drack alkohol och tog kokain. Men jag tog ingen kokain eller alkohol på väg hem från Trysil. Jag kände mig inte påverkad till eller från Trysil. Jag körde alldeles för fort och utsatte andra för fara. 

– Nu kommer jag att ta det straff jag får. 

Petter Northug säger på presskonferensen att han är besviken på sig själv. 

– Jag har inte varit den förebild jag vill vara. Jag är desperat, jag har nått botten av mitt liv. Jag har bett om professionell hjälp. Jag har inte varit någon bra förebild. 

”För att få en kick”

Petter Northug berättar vidare på presskonferensen i Trondheim att han tycker att det är bra att han stoppades av polis i torsdagskväll förra veckan. 

– Jag är lättad att polisen stoppade mig. Jag körde över 200 kilometer i timmen på 80-väg. Jag var också tillräckligt dum för att filma det med mobilen, säger Northug.

Han berättar också att polisen gjort andra fynd som tidigare inte varit kända. Förutom kokain och sömnpiller hittade de pengar i hans bil. 

– Polisen hittade 40 000 kronor i min bil. Drogerna använde jag för att få en kick och tabletterna för att ge mig ro.

Förklaringen, enligt Petter Northug, till att hade en så hög summa kontakter som 40 000 kronor i sin bil är att han nyss kommit hem från en semester. 

– Det var ett belopp jag hade växlat efter semester i Spanien. Pengarna var kvar i bilen, säger han. 

På frågan om Petter Northug sålt kokain svarar han nej.

– Det har jag inte gjort. Men det har hänt att jag har bjudit andra när jag varit i den miljön.

Hör Petter Northug bemöta kokain-anklagelserna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.