Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Nåt sånt skulle aldrig kunna hända här..."

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Richard Ström / Expressen

BEITOSTÖLEN. Beskedet om att Marcus Hellner nobbar helgens svenska säsongspremiär i Bruksvallarna väcker förvåning - i Norge.

– Något sådant skulle aldrig kunna hända här, säger norske landslagschefen Vidar Löfshus.

Marcus Hellner meddelade tidigare i veckan att han nobbar tävlingarna i Bruksvallarna där resten av landslagsåkarna finns med.

I stället väljer Hellner att stanna hemma med familjen och tävla i Gällivarepremiären.

– Det är ett tillfälle att få vara hemma några extra dagar. Jag tycker att det är kul att Gällivare kör tävlingar så det är också ett sätt att ställa upp för klubben, sa Hellner till tidningen NSD i tisdags.

Även i norska Beitostölen är det nationell säsongspremiär i helgen. Precis som vanligt är intresset enormt. Alla lopp direktsänds i tv, och sammanlagt 35 olika medieföretag finns på plats för att bevaka Petter Northug, Marit Björgen och de andra.

"En årlig höjdpunkt"

För alla norska åkarna är det inte bara en självklarhet att ställa upp i Beitostölen. Det är ett måste.

– Det här är en väldigt stor helg för norsk längdåkning. En årlig höjdpunkt. Och om inte alla åkare är lojala och ställer upp skulle snabbt allt kunna raseras, säger landslagschefen Vidar Löfshus.

Vad skulle du svara om en av era åkare frågade om lov att åka något annat lopp i helgen?

– Att det inte är aktuellt. För oss är det så viktigt att samla alla de bästa i Beitostölen för att göra det till en happening.

Löfshus skakar på huvudet.

– Nej. Något sådant skulle aldrig kunna hända här.

Tycker du att det är konstigt att det händer i Sverige?

– De har tydligen andra regler för vad som gäller den här helgen. Och jag tycker inte det låter som en bra modell. Men de har uppenbarligen en annan åsikt.

"En vuxen man"

Den norske herrtränaren Trond Nystad säger även han att det känns otänkbart att någon av hans egna åkare skulle nobba Beitostölen.

Men samtidigt säger han sig ha förståelse för Hellners beslut.

– Marcus är en vuxen man. Så jag tror säkert han har goda grunder till vad han gör. Som att få lite mer tid hemma med sin dotter innan säsongen startar på allvar med alla resor.

Nystad fortsätter:

– Det är ju så det fungerar: För att kunna åka riktigt bra så krävs det också att du mår bra inombords också.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.