Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Nästan all forskning har gjorts på män”

Frida Karlsson under världscuppremiären i Ruka
Frida KarlssonFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Ingvild Flugstad ÖstbergFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

På kort tid har två elitskidåkare, Ingvild Flugstad Östberg och Frida Karlsson, tvingats dra ner på sin belastning. 

Tungt för de båda – men ett gott tecken, menar norska TV2:s expert Petter Skinstad. 

– Det är väldigt modernt och rätt i tiden att kvinnornas hälsa kontrolleras på det sättet som de har rätt till, säger han.  

Det var på en presskonferens inför den norska säsongspremiären i Beitostölen som Ingvild Flugstad Östberg, 29, med tårar i ögonen meddelade att hon på grund av hälsoproblem tvingades till vila. 

– Jag är frisk och skadefri - och hade gärna startat i Beitostölen. Som elitidrottare balanserar man ofta på en knivsegg och kroppen behöver tid för att komma på benen igen. Det är väldigt trist att att inte få tävla de kommande veckorna. Men hälsan är viktigast, sa hon

På måndagen kom beskedet att svenska Frida Karlsson, 20, tvingas dra ner på belastningen. 

– Frida är mycket målmedveten och ambitiös och vill väldigt mycket med sitt idrottande. Det har helt enkelt blivit lite för intensivt och för mycket. Hon måste nu ta ett steg tillbaka för att återfå balans. Hälsan är alltid viktigare än idrottslig prestation, säger landslagsläkaren Magnus Oscarsson i ett pressmeddelande. 

Skinstad ser vilan som en positiv sak

Petter Skinstad, expert på norska TV2, menade då att det var förnuftigt att Östberg tvingades vila. Han är inne på samma spår gällande Frida Karlsson. 

– Först och främst är det bra att de tar tag i det, att de gör någonting när Frida behöver det. Hälsan går före allt och det är viktigt att hon blir omhändertagen, säger han och fortsätter: 

– Om man jämför det med situationen med Ingvild, så är den stora skillnaden att Frida nästan är 10 år yngre. Och då är det ännu viktigare för att hon ska få en lång karriär och ha en kropp som ska fungera hela livet. 

Att två åkare på kort tid har tvingats till vila ser Skinstad långsiktigt som något väldigt positivt. 

– Jag tror det ligger i toppidrottens natur att man hela tiden pushar gränser och att det blir lite mer extremt. Men framför allt tror jag de här ämnena är mer i fokus nu än tidigare. Frågor om hälsa, ätstörningar och så vidare, säger han. 

”Det är väldigt modernt och rätt i tiden”

– Damidrott ur ett historiskt perspektiv är en ganska modern företeelse. Nästan all forskning som gjorts har oftast gjorts på män, men nu ökar fokuset på damer allt mer. Det kan hänga ihop med det med, att man i dag vet att kvinnliga idrottsutövare har lite andra utmaningar än vad deras manliga motsvarigheter har. Jag ser det som ett gott tecken, det betyder att sporten hänger med i tiden, att man tar tag i saker. Det är väldigt modernt och rätt i tiden att kvinnornas hälsa kontrolleras på det sättet som de har rätt till, fortsätter Skinstad.  

SVT:s expert Mathias Fredriksson säger till SVT att Karlsson, likt många andra elitidrottare, ligger på gränsen och att fokus nu ska ligga på att ta den tid hon behöver för att komma tillbaka starkare. 

– Nu gäller det först och främst att komma i balans igen. Det får ta den tid det tag. Det är ingen idé att stressa. Men förhoppningsvis kan hon vara tillbaka i tävlingsspåret inom en hyfsat snar framtid, och då tror jag inte hon kommer påverkas så mycket av det här, säger han. 

Fredrikssons kollega, Anders Blomquist: 

– Man blir väldigt väldigt ledsen. Frida har en sådan fantastiskt talang både fysiskt och mentalt. Men det är klart att hälsan går i förstahand, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.