Mogren förvånas efter Stinas ord: ”Konstigt”

Stina Nilsson tar plats i skidskyttelandslaget direkt: "Vaknar varje morgon och vill peppra skott"
Foto: PER DANIELSSON / BILDBYRÅN
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Från totalt kaos till två prestigevärvningar från skidskyttet och norska landslaget. 

Det kan vara på väg att lugna ner sig i längdlandslaget igen. 

Men skidikonen Torgny Mogren är kritisk till det senaste årets turbulens – som bland annat kan ha varit en del i att Stina Nilsson lämnade landslaget. 

– Jag tycker att de ansvariga ska kunna rätta till såna här saker utan att de aktiva ska behöva lämna laget, säger 56-årige Mogren, numera expert för Radiosporten. 

Den framgångsrike landslagschefen Rikard Grip fick sparken och ersattes av Jonas Peterson – som i sin tur lämnade uppdraget efter mindre än ett halvår. I samma veva lämnade även längdchefen Johan Sares och vallachefen Urban Nilsson landslaget. 

Frågor kring vallaorganisationen har varit en stor del i alla förändringar kring skidlandslaget, bland annat bekräftade Jonas Peterson för TT att en schism med vallateamet låg bakom att han lämnade sitt uppdrag i augusti. 

”Det har blivit oro i leden”

Sedan april förra året har även fyra tränare valt att lämna landslaget. 

– Det har varit väldigt rörigt, säger Torgny Mogren, VM- och OS-guldmedaljör. 

– Jag tyckte inte det kändes allt för besvärande till att börja med, men saker har uppenbarligen inte fallit på plats och det har blivit oro i leden. Det är inte bra att det blir så, fokus har hamnat på fel ställen. Jag trodde inte att det skulle beröra de aktiva, men ju djupare det blir och ju längre tid saker och ting tar, det stör. Det har inte varit positivt, säger 56-åringen. 

Vallateamet var föremål för kritik under säsongen, och flera åkare var öppna med att de inte varit nöjda med materialet. 

– De har varit betydligt med öppna med det än vad de varit förr. Men jag vet inte om det varit mycket sämre de här säsongerna. De har ju bommat lite då och då, men jag vet inte om hela sanningen är att det inte har fungerat, säger Mogren, numera expert i Radiosporten. 

Mogrens svar efter Stinas förklaring

Utöver att plocka in Anders Byström, senast i skidskyttelandslaget, som ny landslagschef har Sverige även värvat den omtalade vallaren Perry Olsson, som gjort succé i norska landslaget de senaste åren. 

– Perry har jättestor erfarenhet, jag hade honom under mina sista säsonger och han är lugnet själv. Han ger en trygghet och stabilitet som sprider sig, det kände jag i alla fall. Han litar på sig själv och då litar de andra på personen också. 

Hur viktig är den biten?

– Det är viktigt att man försöker få åkarna att bli mer aktiva med sin utrustning och lära känna materialet. Det är viktigt att de kan den biten själva och inte bara litar på att teamet har plockat ut det bästa. Det är inte säkert att det par som teamet upplever glider bäst i en backe är det paret som är bäst för dagen, det är mycket annat som spelar in också. 

I slutet av mars meddelade Stina Nilsson att hon lämnar längdlandslaget – för att helt byta sport till skidskytte. För Aftonbladet berättade 26-åringen att det senaste årets kaos inom förbundet delvis påverkade hennes beslut. 

– Det varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet, sa Nilsson. 

Torgny Mogren:

– Jag tycker att de ansvariga ska kunna rätta till sådana här saker utan att de aktiva ska behöva lämna laget, det känns konstigt. Lösningar finns alltid, ett landslag ska vara ett landslag och de som tillhör det ska vara med och delta. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.