Modin besviken: "De tror att jag inbillar mig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

Sprintspecialisten Jesper Modins sjukdomsbekymmer fick honom att ta en timeout från skidåkningen.

Men nu avslöjar stjärnan att han inte blir tagen på allvar när han uppsöker läkarvård för sina besvär.

- Det är som ett slag i ansiktet, säger Modin till SportExpressen.se.

Jesper Modins hälsobesvär började strax efter att han hade återvänt från en semester på Bali våren 2010.

Sedan dess har han tvingats leva med kroniska symptom som trötthet och huvudvärk – och i november ifjol beslutade han sig för att ta en timeout från skidåkningen.

"Slag i ansiktet"

Nu avslöjar Modin för Norrländska socialdemokraten att han dessutom känner sig sviken av de läkare som har behandlat honom sedan han insjuknade.

- Man hade ju velat hitta någon läkare som verkligen inte ger sig. Det är lite det man har råkat ut för, att man har träffat någon specialist som säger: "Jag vet nog inte vad det är, men lycka till. Vi hörs", säger Modin till Norrländska socialdemokraten.

- De säger att jag bara inbillar mig.

När SportExpressen.se ringer Modin berättar han mer om bemötandet han har fått av vissa läkare.

- Ingen säger rätt ut att jag inbillar mig alltihop, men de antyder saker. De säger att det har gått bra för mig att åka skidor tidigare, och då kan jag inte ha några problem. Man hör på tonen att de inte riktigt tar det på allvar. De tror att det är något mentalt.

Blir man inte arg när man får höra något sådant?

- Absolut. Det är som ett slag i ansiktet.

"Tränar inte"

Får du något stöd från landslaget? 

- SOK (Sveriges olympiska kommitté) har en försäkring som gör så att jag får gå på Sophiahemmet i Stockholm. Och så får jag vård via landstinget i Östersund. Så de tar mig på allvar. Det är ett bra bemötande överlag.

Hur är det att leva med sjukdomen?

- Det börjar med att jag inte är utvilad när jag vaknar. Sedan känner jag av domningar, stickande känslor, under hela dagen. Min arm kan plötsligt domna av helt och hållet när jag tittar på tv. Jag känner mig väldigt trött under dagen och mitt huvud gör ont.

Tränar du någonting alls nu under timeouten?

- Jag har ju haft problemen länge, och då tränade jag under tiden. Men så kände jag att jag behövde en förändring, att jag måste få till en skillnad. Så nu tränar jag i princip ingenting.

Det måste vara tufft – att gå från att en elitidrottares tempo till att inte träna alls. 

- Det är jättejobbigt. Jag älskar att åka skidor, så det här är en stor omställning i livet. Men nu är det så här, och då får jag handla efter det.

"Varje dag"

Modin berättar att han hoppas kunna delta i ett lopp innan säsongens slut.

- Just nu finns det en del intressanta spår att följa upp. Det finns vissa prover som jag väntar på, och olika läkarutredningar som ska avslutas. Men än så länge vet jag inget om hur det ska gå.

Hur är det att följa skidtävlingarna på tv?

- Det är tudelat. Jag tycker om skidåkningen även som supporter, och jag har ju kompisar som tävlar och jag vill se hur det går för dem. Samtidigt är det jobbigt, för hade jag varit pigg så hade man varit där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.