Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moa Ilars första ord efter diskningen

Moa Ilar.
Foto: Viaplay.
Anna Dyvik i tårar efter Moa Ilars gest.
Ilar släppte förbi Dahlqvist på målrakan.
Foto: Viaplay

LAHTIS. Moa Ilar hjälpte Maja Dahlqvist till segern i sprintcupen – men diskades för osportsligt uppförande.

Nu bryter svenskan tystnaden.

– Det finns några som tycker att det var väldigt dåligt gjort, säger Ilar till Viaplay.

Det är bilderna en hel skidvärld pratar om.

I gårdagens sprint jagade Maja Dahlqvist totalsegern i sprintcupen, men hamnade i truppen i sin kvartsfinal. Svenskan bröt staven inför upploppet och såg ut att bli utslagen.

Moa Ilar som låg framför Dahlqvist kom då till undsättningar. 25-åringen valde att sakta ner och släppa fram sin lagkompis som kunde gå vidare till semifinal.

– Det kändes självklart. Vi är ett starkt team och vi gör allt för varandra, förklarade Moa Ilar efteråt.

Maja Dahlqvist kunde till slut säkra segern i sprintcupen, men efter loppet valde juryn att diska Ilar för osportsligt uppträdande.

– Är det sant? Det känns märkligt tycker jag. Jag tycker inte det är rätt, det är inte första gången det händer, sa en förvånad Dahlqvist om beslutet.

Första orden: ”Aldrig kul”

Moa Ilar själv försvann bakvägen efter mötet med juryn och gav inga kommentarer till diskningen. Men när Viaplay möter skidstjärnan på landslagets hotell dagen efter ger hon sin bild av situationen.

– Det är så klart aldrig kul att sitta i juryrummet och prata. Men det gick bra. Det som sades där uppe var inget oväntat. Det är vad det är, säger Ilar till kanalen.

Hon beklagar juryns beslut att diska henne.

– Tråkigt. Jag hade en väldigt fin dag och bra kval så det var tråkigt att bli diskad.

Hyllas – och kritiseras för gesten

Moa Ilar hyllades av sina landslagskompisar efter hjälpen till Maja Dahlqvist. ”Inte alla hjältar bär kappor”, skrev Frida Karlsson på Instagram. Anna Dyvik la upp en bild på sig själv i tårar och skrev ”vad lite man gråter åt att Moa Ilar är världens bästa person”.

Ilar berättar att hon fått delade reaktioner efter sitt val att släppa fram Maja Dahlqvist.

– Det har varit övervägande positivt men så finns det några som tycker att det var väldigt dåligt gjort. Men det mesta har varit positivt så det tar jag med mig, säger Moa Ilar.

Hon är en av sex svenskor som står på startlinjen när världscupsäsongen avslutas med masstart över 20 kilometer i Lahtis. Starten går 11.00 svensk tid.

TV: Se senaste avsnittet av Skidsnack

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.