Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misslyckade testet: ”Det är ju katastrof”

Foto: BILDBYRÅN
Charlotte Kalla.
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Frida Karlsson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

SOLLEFTEÅ. Charlotte Kalla är extremt tydlig. 

– Hinner de inte få fram en fungerande kontrollapparat så måste de ju skjuta på beslutet om fluorförbud, säger 33-åringen.

Men det går så där med utvecklingen av maskinen som ska stoppa fusket.

SportExpressen kan i dag berätta historien om katastroftestet som nu skakar skidvärlden.  

Hela skidlandslaget är just nu samlat i Sollefteå på träningsläger. Men mitt i det vanliga snacket om intervallpass, mjölksyra och formbesked finns den här gången ett nytt samtalsämne: 

Fluorförbudet.

Internationella skidförbundet (Fis) har beslutat att ett totalt förbud mot flourvallor ska gälla nästa säsong.

Men med bara någon månad kvar till säsongsstart så finns det fortfarande inte något fungerande mätinstrument för att stoppa de som överväger att fuska - och ändå använda sig av fluorprodukter.

Det har utlöst oro bland de svenska landslagsåkarna.

– Det skulle ju kunna gå att fuska precis som med doping, säger landslagsåkaren Jens Burman.

Efter testet: ”Det är katastrof”

Det är det tyska företaget Kompass som har fått i uppdrag att ta fram mätinstrumentet, en så kallad fluorpistol. Planen var att den skulle finnas färdig nu - och att alla landslags vallateam skulle få testa den här veckan.

Men i stället kom plötsligt ett överraskande besked för några dagar sedan: Vallateamens besök ställs omedelbart in.  

Anledningen?

Mätinstrumentet fungerar inte som det ska.

Exakt vad som gått fel har hittills varit en hemlighet. Men Jostein Vinjerul, förbundskapten för Storbritanniens skidlandslag, har svaret.

– Det är personer med väldigt god insyn, som jag litar på helt och fullt, som berättat vad som hänt. Jag är helt säker på att det stämmer, säger Jostein Vinjerul.

En avgörande detalj i arbetet med ett fluorförbud är att hitta ett exakt gränsvärde för hur mycket fluorrester det får finnas på en skida.

Jostein Vinjerul berättar att man därför rengjorde ett gammalt skidpar enligt de anvisningar man fått från Fis. Allt för att få fram ett gränsvärde att utgå i från för vad som då skulle anses som en ”ren” skida. 

– Därefter fick man fram ett värde på 1500, säger Vignejul.

Bara ett problem: När man sedan tog ett helt nytt skidpar, lade på ny fluorvalla, visade sig att den skidan ”bara” fick ett värde på 500.

– Det är ju katastrof. Det innebär ju att man i så fall fortfarande kan använda sig av nya skidor med fluorvalla utan att komma upp i gränsvärdet, säger Vignejul.

Charlotte Kalla oro: ”Måste ha tydlighet”

Därför har nu tidsplanen havererat för arbetet med att ta fram den nödvändiga testapparaten.

Redan nästa helg har Fis sitt höstmöte där det var tänkt att detaljerna kring fluorförbudet skulle klubbas - men nu är det ytterst osäkert om man hinner få fram ett fungerande mätinstrument.

– Jag tror det blir väldigt svårt, jag tror inte de hinner lösa det, säger Jostein.Vignejul.

När SportExpressen berättar för de svenska åkarna om de nya problemen med mätinstrumentet blir reaktionerna kraftiga.

– Det känns inte alls bra om det är så här. Man måste ju se till att allt funkar, inte bara införa ett förbud i panik, säger Jens Burman.

Samtliga svenska åkare som SportExpressen pratar med är överens om att det är bättre att skjuta upp fluorförbudet ett år - om man inte får till ett helt tillförlitligt mätinstrument i sista stund.

– Ja, verkligen, säger Charlotte Kalla.

Annars vill man inte ställa sig på startlinjen?

– Nej, det är ju vi åkare som i slutändan får bära ansvaret för de regler som sätts upp. Vi måste ha tydlighet. 

Frida Karlsson: ”Hade tagit hus i helvete” 

Frida Karlsson håller med:

– Jag tycker det här förbudet kommer väldigt förhastat. Säsongen börjar snart och det finns inget 110-procentigt säkert kontrollverktyg - det känns inte så bra.

Frida Karlsson fortsätter:

– Man vet ju att det är lite som med doping, vissa kommer att se om man kan komma undan med det här. 

I slutändan kan också åkare drabbas hårt av ett osäkert kontrollverktyg. Det är åkaren som stoppas från att starta om ett skidpar får rött ljus i testet före start.

– Det skulle ju kännas fruktansvärt. Skulle man säga till Frida Karlsson när hon står på startlinjen att hon inte får starta...då hade det tagit hus i helvete, säger Frida Karlsson. 

Frida Karlsson om tv-bilderna: ”Va? Tycker de att jag fuskar?”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.