Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missar VM – efter underliga skadan

Evelina Settlin.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Settling på pallen i Lahtis 2019.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

ULRICEHAMN. Hon vet inte hur skadan kom till, eller hur länge hon blir borta från tävlingsspåren.

Men en sak är skidstjärnan Evelina Settlin säker på:

Drömmen om VM är släckt.

– En sån här skada har jag aldrig upplevt tidigare, säger Settlin.

Under världscuphelgen i Lahtis för två veckor sedan märkte Evelina Settlin, 28, att något inte stod rätt till i ena armen. Hon valde ändå att ställa upp helgen efter i Falun, men insåg efter loppen att smärtorna var för svåra.

– Jag tejpade armen och körde på, men det blev bara sämre. Det gjorde inte så ont under loppen men före och efter. Då insåg jag att det är bäst att vila, säger Evelina Settlin som slutade på plats 51, 46 och 46 i Falun.

I stället för att ladda inför SM i Borås och VM i Oberstdorf åkte hon till Stockholm för att undersöka skadan. Där konstaterades en bristning och mindre blödning i underarmen. 

Exakt hur allvarlig skadan är får först hon veta om ett par dagar. Men redan nu har Evelina Settlin ställt sig in på att hon får uppleva VM framför tv och inte i tävlingsspåren.

– Det tåget har gått, säger Settlin.

Hon var med i den svenska truppen under VM i Seefeld för två år sedan och har varit på pallen i världscupen i sprintstafett och stafett.

– Det är jättetråkigt att missa VM. Jag vet hur tufft det är att komma med och hur mycket som ska klaffa. Det kommer bli trist att sitta hemma, säger Settlin.

Nu kan hela säsongen vara över.

– Rent mentalt har jag ställt in mig på att jag ska tillbaka och tävla den här säsongen. Jag behöver tänka så för att kunna motivera mig.

Evelina Settlin:  ”Inte hälsosamt med elitidrott”

Men det är en sak som gör henne konfunderad. Hur kom egentligen skadan till? Själv har Evelina Settlin inget rakt svar.

– Det är lite oklart och något som gör mig förundrad. Alla frågar om jag har ramlat eller gjort något speciellt. Det krävs en del för att en muskel ska gå av, liksom. Det är någon form av överbelastning som det handlar om.

Hur känns det att inte veta?

– Man undrar vad det handlar om och inser att man har tränat tills man gått sönder. Det är inte hälsosamt med elitidrott.

Nu tränar hon hemma i Sollefteå, inomhus på träningscykel och skidåkning utan stavar utomhus.

– Jag har fått mig en tankeställare. Jag har haft skador tidigare i min karriär men en sån här skada har jag aldrig upplevt tidigare. Det var oväntat.

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta

LÄS MER: Charlotte Kalla visar upp hemliga dagboken

LÄS MER: Mystiska problemen för Jenny Solin: ”Svårt att andas”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.