Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missade 117 000 – efter nya beskedet

Petter Northug.Foto: OLE MARTIN WOLD / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Calle Halfvarsson.Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oskar Karlin.Foto: PRIVAT.

En grupp på Facebook lovade att skänka 117 000 kronor till den svensk som lyckades spurta ner Petter Northug.

Ingen lyckades.

Och nu har Northug lagt av.

– Det känns för jävligt, säger Oskar Karlin som startade gruppen för åtta år sen.

Gruppen heter ”100 kr per medlem till den svensk som kan spurta ner Northug!” och reglerna var tydliga:

”Alla medlemmar i gruppen skänker 100 kr till den svensk som lyckas spurta ner Petter Northug i en distanstävling där båda åkarna har samma förutsättningar när de närmar sig upploppet. Ingen behöver sätta in några pengar förrän det sker. Då kommer jag skaka fram kontonumret till personen som äntligen piskat norrmannen.”

Den startades redan 2010 och har sen dess fått 1 170 medlemmar.

Det låg alltså 117 000 kronor i potten.

Northug var med

Men efter att Petter Northug i dag meddelat att han avslutar sin karriär så kommer ingen svensk att kunna ta hem pengarna.

– Det känns för jävligt. Men mest för att han slutar. Inte lika mycket för att han aldrig fick bank av en svensk, säger Oskar Karlin, startade gruppen.

– Med tanke på hur medioker han varit senaste åren hade det nog inte känts lika kul om typ Calle Halfvarsson hade spurtat ner honom denna eller förra säsongen. Så man kan ju säga att gruppens storhetstid var väl fram till och med Falun-VM. Även om inget hände.

En av medlemmarna i gruppen är… Petter Northug.

– Haha, ja. Han berättade i en intervju att han själv var med i gruppen. I sann Northug-anda, eftersom han visste att han aldrig skulle få spö, säger Oskar Karlin.

”Fick panik på karln”

Varför startade du gruppen?

– Jag var inte bara sur för att han vann alla spurter, utan för att han var så jävla dryg. Jag fick panik på karln.

Trodde du att han var omöjlig att slå?

– Nej, jag tänkte att på samma sätt som Northug byggde upp förväntningar genom att bete sig som en skitstövel inför lopp för att kunna leverera, så hoppade jag att denna grupp skulle vara en stark morot för någon svensk att bli lika peppad att spurta ner honom.

Kommer du sakna Petter Northug?

– Självklart. Har suttit bänkad framför presskonferensen och det var rätt så emotionellt att se Petter i tårar samt när han inte fann ord. Tack vare att han varit på dekis senaste åren blir det väl inte lika speciellt som om han hade lagt av precis efter VM i Falun. Eller så är det kanske just på grund av att jag fått se honom mänsklig och medioker som gör att jag börjat uppskatta honom?

 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern

LÄS MER: Världscupen i skidor 2018/19 – allt du behöver veta 

LÄS MER: Skid-VM 2019 – här är datum, tider och program

https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/posts/2178677795793713?__xts__[0]=68.ARBdPRq-H--_Z3tTvNFlJ7Ia3k_-FEOoDxS6JPeuWquae6IVALvUy2SpZNKn4sSXWt_I0WgmHkeRvPjnvi1hayo8UtR6RhizqORvVXORCNR2CthWPfsC3hTUDiXImog2BfFF1A3MIx0pe2aUOgkKugVX2nmY_HrBVmjHY-PF49NNJtXfym1LtYn7zvbI240265ySutWJ9oCuwTE-FewhVzVTKo-TXRGBEGZvKQSW70TfTS2jYh1drjqFGQdZaF0GVOY4E9WGUbw-kkjJ9J1sCGiUgIKW5MdkDvG57FcKxxzGKGLKCUk91yoicXkrqbHq1gFH1AI0kZxRy-BlzerwT5o6lS93&__tn__=-R

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.