Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Min sista chans att vinna ett stort lopp”

Jörgen Brink vann Vasaloppet 2012.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: BILDBYRÅN
Ole Ellefsäter.
Foto: INGEMAR BERLING / DN TT NYHETSBYRÅN
Ellefsäter.
Foto: JAN HOLMLUND
Foto: INGEMAR BERLING / DN TT NYHETSBYRÅN

Jörgen Brink, 44, gör ett sista försök att spräcka den norska dominansen i Vasaloppet.

Och nu får svenskhoppet oväntat stöd - av en historisk norrman.

– Jag unnar verkligen Jörgen en seger, säger Ole Ellefsäter, 80, som vann klassikern 1971.

Vasaloppet är så mycket mer än nio mil, blåbärssoppa, bullar och sportdryck.

Det handlar om en rivalitet mellan Sverige och Norge. Och här ligger våra grannar i väst efter oss i spåret när vi räknar segrar. Norge har vunnit nio gånger. Sverige 75 gånger.

Ernst Alm från IFK Norsjö var först att vinna Vasaloppet 1922.

Sverige var bäst 49 år i rad.

Men 1971 ställde sig Olle Ellefsäter från Nybygda IL på startlinjen i Berga By utanför Sälen.

– Min kompis Bjarne Andersson hade tjatat på mig sedan 1964 att jag skulle komma till Sverige och åka Vasaloppet. Men det krockade alltid med tävlingarna i Lathis, säger Olle Ellefsäter.

Ellefsäter vann Vasaloppet 1971

Den skogsarbetande och skönsjungande norrmannen vann VM-guld i stafett 1966 i Oslo. 

Två år senare tog han dubbla OS-guld i Grenoble på femmilen och i stafett.

– Jag visste inte mycket mer om Vasaloppet än det Bjarne Andersson berättat för mig. Men det gick bra ändå, säger Olle Ellefsäter.

Norrmannen var först till Evertsberg - och drog sedan ifrån under loppets andra halva. Han var två minuter före kompisen Bjarne Andersson.

Fram till 1971 hade ingen norrman lyckats vinna den svenska klassikern mellan Sälen och Mora.

Olle Ellefsäter öppnade dörren för Norge.  Men det skulle ändå dröja till 2004 innan Anders Aukland från vårt västra grannland skulle vara först i mål.

De senaste sex åren har Norge dominerat totalt.

Sverige har inte vunnit Vasaloppet sedan Jörgen Brink, efter ett dramatiskt upplopp, åkte hem segern 2013. Det var Brinks tredje raka vinst.

- Jag har växt upp med Vasaloppet. Med Sven ”Plex” Petersson, blåbärssoppa och bullar, det är en fin tradition Flera av mina släktingar har också åkt loppet. Jag drömde redan som liten grabb att vinna, säger Jörgen Brink.

På söndag morgon ställer han sig på startlinjen för tolfte och sista gången som proffs.

- Jag gör en sista satsning på att vinna. Jag känner mig i form och har tränat bra, säger svenskhoppet.

Han kör för Brink Ski Team och har en total uppbackning under den nio mil långa färden. 

Annat var det 1971 när Olle Ellefsäter vann.

- Jag hade en serviceman som hjälpte mig efter spåret. Sedan stannade jag på de kontroller som fanns, säger Olle Ellefsäter.

Jörgen Brink: ”Min sista stora satsning”

Jörgen Brink har under säsongen i genomsnitt tränat mellan 18 och 20 timmar i veckan.

– Det här blir min sista stora satsning. Jag har tagit ett år i taget med skidåkningen de senaste tio åren. Men nu har jag bestämt mig för att bli motionär. Det här är min sista chans att vinna ett stort lopp, säger Jörgen Brink.

Vilken del av loppet är din största utmaning?

– De första milen, jag brukar komma i gång runt Evertsberg när vi åkt drygt fyra mil. Då gäller det att jag är långt framme för att kunna vinna.

Hur ser du på att Norge har vunnit sex år i rad?

– Det finns alltid en rivalitet mellan Sverige och Norge. De har bra åkare så är det. Men jag är inte rädd för någon. Jag siktar på att vinna, säger Jörgen Brink.

Olle Ellefsäter, som fyllde 80 år i februari, bor utanför Hamnar i Norge. Han åkte bara Vasaloppet en gång till efter segern 1971.

– Jag var med 1973 och blev femma. Jag hade inte knutit mina pjäxor tillräckligt bra. Jag fick stora sår på mina fötter. Det slutade med att jag fick blodförgiftning, säger norrmannen som även har spelat in skivor som vissångare.

Åker du skidor i dag?

– Ja, det kan bli upp mot två mil varannan dag.

Vem tror du vinner Vasaloppet?

– Det är svårt att säga. Det är alltid trevligt om en norsk åkare vinner. Men jag håller faktiskt på Jörgen Brink. Jag unnar honom en sista seger, säger Olle Ellefsäter.

Ellefsäter och Brink om sina Vasaloppssegrar

1971:
Olle Ellefsäter, Nybygda IL

Tid: 5.12.56.

”Jag hade som mål att vinna spurtpriset i Evertsberg, väl där fick jag en minuts försprång och kunde ohotad åka hem segern. Jag vann med två minuter. Det var väldigt stort att få segerkransen. Jag jämför min seger med OS-guldet jag vann 1968 i Grenoble”.


2010:
Jörgen Brink, Hudiksvalls IF

Tid: 4.02.59.

”Jag höll på med skidskytte under den här tiden. Jag var sjuk i november och december men kunde träna hårt och kände mig i bra form under hela februari. Jag vann med nån meter. Det var en underbar känsla att få vinna ett lopp jag drömt om sedan jag var liten grabb”.


2011:
Jörgen Brink, Hudiksvalls IF

Tid: 3.51.51.

”Jag var i bra form under hela säsongen och hade tränat mer än tidigare. Loppet började bra, men sedan bröt jag en stav i Evertsberg och tappade en och en halv minut på täten. Jag fick kämpa själv i spåret. Vid Eldris var jag ikapp ledaren. Jag vann med en sekund”.

2012:
Jörgen Brink, Hudiksvalls IF

Tid: 3.38.41.
”Jag var i ruskigt bra form. Föret var lätt. Jag åkte i mål på den snabbaste tiden någonsin i loppet. Och tiden står sig fortfarande. Det var supertätt hela tiden. Jag gick upp i ledningen i början av upploppet och höll alla bakom mig. Jag hade faktiskt lite mer att ge, men det behövdes inte. En otroligt skön seger.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.