Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljonären som räddade Johaug

Se intervjun med skiddrottningen
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES

När Therese Johaug stängdes av för doping valde de flesta sponsorer att stanna kvar och stötta henne.

En av dem var extra viktig för stjärnan.

Den norska mångmiljonären Torbjörn Johannsons stöd blev avgörande för den fortsatta satsningen, berättar Johaug i en intervju med norska VG.

– Det han har gjort för mig har gjort att jag klarar att stå här i dag, säger hon till tidningen.    

När norska skiddrottningen Therese Johaug stängdes av i 18 månader för doping var det många som trodde att sponsorerna skulle fly sina samarbeten med stjärnan. Men alla utom två valde att stanna, och vissa till och med ökade sitt stöd.

En av dem var företaget Asko, som via koncernen Norgesgruppen styrs av familjen Johannson. I en intervju med norska tidningen VG berättar Johaug om hur viktigt stödet från sponsorn var.

– Jag hade aldrig klarat att ta mig igenom det här utan stöttningen jag fick, säger hon till VG.

”Hon klarade sig otroligt bra”

Torbjörn Johannson, styrelseordförande för Asko och värd nästan 225 miljoner kronor, berättar för VG om beslutet. Då Johaug sökte upp Johannson och berättade om dopingfallet förstod han direkt att hon skulle behöva extra stöttning för att komma tillbaka, även ekonomiskt.

– Hon klarade sig otroligt bra. Jag tror inte det finns många människor som hade klarat att gå igenom en sån period och till och med komma tillbaka starkare, säger Johannson till tidningen.

Johaug berättar att Johannsons stöd betydde mycket under tiden kring avstängningen.

– Det var otroligt tufft att berätta det för honom med tanke på det samarbete vi haft och för det respekterar jag honom. Han har stöttat mig till hundra procent. Det han har gjort för mig har gjort att jag klarar att stå här i dag, säger hon till VG.

Johaug var avstängd under 18 månader, och tävlade inte på hela 2017. Ändå gjorde hennes bolag Setra en vinst på nästan 17 miljoner kronor, tre gånger så mycket som året innan.