Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Måste träna – det är som när man är bebis”

Per Elofsson fick en stroke för tre veckor sen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Mathias "Bissen" Larsson fick en stroke 2010. Foto: PRIVAT

Per Elofsson, 41, har drabbats av en stroke.

Nu väntar hårt arbete.

Bandyprofilen Mathias ”Bissen” Larsson, 43, vet vad som krävs.

– Man måste träna! Det är som när man är bebis, man måste träna på att få upp funktionerna, säger Larsson som själv fick en stroke 2010.

Samtidigt förklarar SOK-läkaren Per Andersson att det går att bli helt återställd.

Det var för tre veckor sen som skidhjälten Per Elofsson plötsligt drabbades av en stroke.

Hans sambo Ida Backlund berättar i ett inlägg på Instagram: ”Mitt hjärta gick itu och kom i en obeskrivlig sorg över att nästan förlora min livskamrat. Just nu i denna stund är jag så lycklig och tacksam att han lever.”

Hon skriver vidare: ”Allt kommer bli bättre, allt kommer bli bra. Det hoppas och tror jag verkligen. Men vi får ha tålamod och det kommer att ta tid.”

En av dem som verkligen kan sätta sig in i Elofssons situation är Mathias ”Bissen” Larsson, som tre gånger om vann SM-guld i bandy.

2010 drabbades han av en stroke och fler hjärnblödningar.

– Jag fick en klump i magen när jag läste att Per Elofsson blivit drabbad, säger Larsson.

– Jag vet inte på vilket sätt han är drabbad, om det var en propp eller en blödning, men om jag skulle verkligen vilja peppa honom just nu.

– Hjärnan är otroligt bra på att läka.

Mathias "Bissen" Larsson (till vänster) tvingades avsluta karriären efter sin stroke. Här träffar han hockeyprofilen Nisse Ekman, som också har drabbats av en stroke. Foto: YLWA YNGVESSON

LÄS MER: Elofsson om stroken: "Kan knappt gå på toa själv" 

Kändisar i kampanj

Mathias ”Bissen” Larsson förklarar att det i förstaläget handlar om att vila. Sen måste man börja träna.

– Det krävs en otrolig kämpaglöd i det här och det har ju Per! Man kan välja att antingen lägga sig på soffan eller börja träna hårt. Det gör en stor skillnad.

– Hade jag inte börjat träna så hårt efter stroken så hade jag inte fått den förbättringen.

På vilket sätt ska man träna?

– För mig handlade det om att ta promenader. Jag gick runt kvarteret och höll pappa i handen. Sen gick vi runt nästa kvarter också. Och efter några månader kunde jag gå med stavar. Jag tog steg för steg.

Han fortsätter:

– Hjärnan kan lära sig gå igen, skriva igen, prata igen. Men man måste träna. Det är som när man är bebis, man måste träna på att få upp funktionerna.

FAKTA: Stroke

Stroke är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och därför krävs omedelbar vård på sjukhus.

 

Källa: Vårdguiden.

Mathias ”Bissen” Larsson har efter sin stroke startat insamlingsfonden ”Bissen Brainwalk” som hittills dragit in sex miljoner kronor till forskning. Han var också en del i kampanjen ”Den stora utmaningen – sport vs stroke” 2012, tillsammans med bland annat Stefan Holm, Staffan Olsson och Anette Norberg. Den gick ut på att öka kunskapen om stroke och vilka symtomen är.

– Jag tror att den kampanjen var nyttig, säger Larsson.

– Kan man inte lyfta en arm, kan man inte le, kan man inte säga en enkel mening – då ska man åka till akuten. Det tror jag att fler gör i dag, efter den kampanjen. Kommer man in i tid så finns det metoder som kan hjälpa.

En rad kända ansikten var med i kampanjen "Den stora utmaningen – sport vs stroke". De ville öka kännedomen om symtomen för stroke. Foto: Strokekampanjen.se.

LÄS MER: Profilerna stöd till Per Elofsson efter stroken 

Läkaren: "Livets tombola"

Mathias "Bissen" Larsson var 34 år gammal och aktiv bandyspelare när han drabbades. Per Elofsson var 41 år och höll fortfarande i gång med träningen, även om skidkarriären hade avslutats.

Enligt läkaren Per "Pliggen" Andersson, som jobbar för Sveriges olympiska kommitté (SOK), borde risken för stroke varit låg för båda två.

– Det är ju oerhört ovanligt att så unga individer får en stroke. Speciellt vältränade. Men det inträffar.

Per "Pliggen" Andersson är läkare på SOK och var tidigare ansvarig för längdlandslaget. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Det är lite av ett lotteri?

– Så är det. Det är livets tombola.

– Normalt sett är ju stroke något som drabbar den äldre delen av befolkningen. Och det är också kopplat till ett antal riskfaktorer – som vi definitivt inte ser hos våra elitidrottare.

Vilka?

– Till exempel högt blodtryck, rökning och ett allmänt osunt leverne.

– Sedan drabbar det ändå en del unga individer – även om det tack och lov är sällsynt.

När det är unga personer som drabbas är sannolikheten stor att det handlar om ärftliga faktorer, förklarar Per "Pliggen" Andersson. Samtidigt är det så pass ovanligt att ämnet stroke knappt diskuteras inom idrottsmedicinen.

Andersson betonar också att det i många fall går att återhämta sig väldigt bra efter en stroke.

– Du kan i princip bli helt återställd. Men allt beror ju på hur kraftig den var.

Hur reagerade du på nyheten om Per Elofsson?

– Jag känner ju Per lite grand. Man blir verkligen berörd. Det här är så jättejättetråkigt.