Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tour de ski hotas – av massavhopp

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: Philip Gadd
Foto: HARALD STEINER / BILDBYRÅN

PLANICA. Tour de ski rankas allmänt som säsongens höjdpunkt efter VM.

Men i vinter hotas Tour de ski av massavhopp på damsidan. Flera svenska landslagsstjärnor är tveksamma till att ställa upp.

– Det blir en träningsperiod i stället, säger Jonna Sundling.

– Jag ligger lågt i den frågan, säger Frida Karlsson.

Stora delar av landslaget befinner sig just nu på läger i mellan-Europa. Efter några dagar på VM-orten Planica i Slovenien har man nu åkt vidare till italienska Toblach.

Den sistnämnda alporten är en välkänd plats för landslagsåkarna. Här har man varit på läger flera gånger tidigare, Toblach har också varit en av tävlingsorterna under Tour de ski flera gånger.

Den här vintern har dock inte Toblach några tävlingar i Tour de ski som i stället avgörs i Val Mustair, Obersdorf och Val di Fiemme.

Men frågan är hur startfälten egentligen kommer att se ut i vinterns upplaga av Tour de ski?

Jonna Sundling: ”Väldigt krävande”

Klart är att många svenska damåkare tvekar. Förra säsongens olympiska mästarinna i sprint, Jonna Sundling, har till och med redan valt bort Tour de ski.

– Det är ju ett mönster jag har sedan tidigare - att inte åka Tour de ski de säsonger när det är mästerskap, säger Sundling.

– Det är en väldigt krävande att åka så många lopp inför ett mästerskap. Och för mig är VM större än Tour de ski. Så det blir en träningsperiod i stället.

Frida Karlsson har även hon bestämt sig för att ta ett längre uppehåll från världscupen den här säsongen.

– Ja, jag kommer att vilja ha ett längre block med träning på hemmaplan. Exakt när det blir vet jag inte – men jag kommer nog att få välja bort tävlingar.

23-åringen säger att det handlar rent tidsmässigt om någon gång i december eller januari.

Det kan bli att du nobbar Tour de ski då?

– Jag ligger lågt ett tag till i den frågan. Men det är VM som är det stora målet för mig. Känner jag att det bästa för mig inför VM är att inte åka Tour de ski så kommer jag inte heller att göra det, säger Frida Karlsson.

Ebba Andersson: ”VM huvudmålet”

Ebba Andersson har två år i rad varit ytterst lyckosam i Tour de ski. 2021 slutade Andersson totaltrea och förra vintern på andra plats.

Men just nu är Ebba Andersson osäker på om det blir någon start den här gången.

– Jag vet inte hur jag ska göra. Jag har inte tagit tag i den frågan ännu. Men huvudmålet är ju att hitta den optimala vägen fram till VM, säger Ebba Andersson.

Landslagets damtränare Stefan Thomson bekräftar att det är flera åkare som överväger att nobba Tour de ski.

– Ja, det kommer att vara en del som väljer en annan väg - men vår plan är ändå att skicka full trupp till Tour de ski.

De tidigare år när stjärnåkare valt bort Tour de ski har det utlöst stark kritik från arrangörer och Internationella skidförbundet som hänvisat till tävlingens betydelse för längdåkningens popularitet.

Stefan Thomson är väl medveten om det argumentet.

– Det är klart att vi har respekt för det. Men ett mästerskapsår är mästerskapet det viktigaste - det är vår hållning. 

Klartecken från Halfvarsson

På herrsidan är tongångarna mer positiva i det svenska landslaget. Till exempel är såväl Calle Halfvarsson som Jens Burman inställda på att åka Tour de ski.

Men William Poromaa är mer osäker.

– Min plan är inte helt bestämd. Jag lärde ju mig i fjol att det kan hända mycket. Så det beror på hur inledningen av säsongen blir.

William Poromaa fortsätter: 

– Det som talar emot är väl att om det går lite tyngre före jul kan det vara bättre att träna under den perioden - som jag gjorde förra året.

LÄS MER: Johaugs nya jobb - efter skidkarriären 

LÄS MER: Stödet till Charlotte Kalla - efter bakslaget 


Skidsnacks höstspecial! Poromaa sågas: ”Vill ta körkortet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.