Martin Lundström är död. Han blev 98 år gammal. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅNMartin Lundström är död. Han blev 98 år gammal. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Martin Lundström är död. Han blev 98 år gammal. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Martin Lundström under sin karriär. Foto: / OKÄNDMartin Lundström under sin karriär. Foto: / OKÄND
Martin Lundström under sin karriär. Foto: / OKÄND
Martin Lundström. Foto: Pressens Bild/Scanpix / CODE 190 PRESSENS BILD/SCANPIXMartin Lundström. Foto: Pressens Bild/Scanpix / CODE 190 PRESSENS BILD/SCANPIX
Martin Lundström. Foto: Pressens Bild/Scanpix / CODE 190 PRESSENS BILD/SCANPIX

Martin Lundström död – blev 98 år gammal

Publicerad

Svenska OS-hjälten Martin Lundström har dött, 98 år gammal.

"Guld Martin" kommer bland annat att bli ihågkommen för sina två OS-guld 1948 i längdåkning.

– Det stämmer. Martin var jättefin på sista tiden. Som en stor kärlek, säger äldsta dottern Agneta Lundström till SportExpressen.

Den svenska OS-hjälten Martin Lundström har dött. Han blev 98 år gammal. "Guld Martin" kommer bland många fina prestationer och medaljer - bli ihågkommen för sina två OS-guld 1948 i Sankt Mortiz.

Martin Lundström slog igenom som 29-åring då han lyckades vinna individuell SM-medalj. Åren gick och Lundström skulle växa sig allt starkare inom längdåkningen. Men det var först i OS i Sankt Moritz 1948, som "Guld Martin" skulle ta en plats i den svenska skidhistorien. Vissa skidåkare såg uppförsbackar som en enda lång mardröm - men för Martin Lundström var det hans forte.

Det blev två OS-guld i Saint Mortiz 1948 och ett brons i OS 1952 i Oslo. Under VM i Lake Placid 1950 tog han VM-guld i stafett.

Han fantastiska karriär och skidåkning tog publiken genom skidspåren i tio decennier. Hans otroliga karriär filmatiserades av SVT Västerbottennytts Robert Tedestedt.

Men "Guld Martin" har nu somnat in. Han blev 98 år gammal.

– Det stämmer. Martin var jättefin på sista tiden. Som en stor kärlek. Han har varit på ett boende med jättefin personal. Jag och mina söner har hälsat på honom ofta, han har känt sig trygg, säger äldsta dottern Agneta Lundström till SportExpressen.

– Han bodde på Marielund, sista tre åren, det är ett boende. Jag var hos honom i går och hälsade på. Han var trött, men i går hade han underligt nog, han gick alltid med gåstavar, men i går hade han tagit med sig stavarna i sängen och somnat med dem. Egentligen borde man ha förstått att det var ett tecken att han inte ens kunde släppa dem när han gick och la sig, som det brukar bli för småbarn ibland. Det som är kärt för en vill man ha med sig i sängen. Han var väldigt trött sista tiden, säger äldsta dottern Agneta Lundström.

Hur var dagen i går?

– Han gick upp med mig i går, med stavarna, och ville ha lite mjölk, bröd och sylt. Man skulle ju inte kunna tro att han skulle gå bort dagen därpå. Han har sovit en god natt, imorse ropade han på personalen. De satt vid honom när han gick bort, det gick väldigt fort. De hade skött om honom och gjort honom väldigt fin.

Såg på filmen tillsammans

Filmatiseringen som SVT Västerbottensnytt gjorde låg Martin Lundström väldigt nära hjärtat. Agneta berättar om ett speciellt minne från boendet.

– Min mamma gick bort den 28 maj. Då hade vi fått henne att bo på samma boende som Martin, under fyra veckor bodde de på samma boende. Robin Tedestedt gjorde en film om hans skidkarriär. Den filmen har Martin haft på skiva där, den har visats ofta på boendet. Det har varit otroligt bra och stärkande för honom - men även för personalen som verkligen uppskattat det.

– När min mamma kom till boendet på Marielund önskade hon att se filmen. När hon kom dit, då hade personalen gjort i ordning så fint. Vi fick dricka kaffe tillsammans, sen satt alla på boendet med honom och så hade dem gjort plats för mamma bredvid Martin.

– De fick se filmen tillsammans och hålla varandra i hand. Det var vackert. Allt runtomkring har gjorts med väldigt mycket kärlek, det har tröstat något oerhört, säger Agneta Lundström.

"Martin Lundström brydde sig om alla"

Fanns det något annat som Martin tyckte om att göra på boendet?

– Han tyckte om att se till att alla som satt runt bordet fick det de skulle. Om jag hjälpte till att servera kunde han säga ibland: "Du glömde, hon måste också få något att dricka".

– Han brydde sig om sitt matgäng så mycket. Han var duktig på att tänka till så att hela gruppen skulle ha det bra. De var väldigt fina och omtänksamma mot honom.

Under många år var Martin Lundström ordförande i föreningen, IFK Umeå, som släppte ett pressmeddelande med beskedet.

"Det är med stor sorg som vi i dag nåtts av beskedet att en av föreningens största ledare och idrottsmän genom tiderna avlidit.

"Under åren 1959-1976 var Martin Lundström IFK Umeås ordförande och bidrog starkt med sin energi och framåtanda till den fina kamratskap och laganda som föreningen präglas av än i dag. Hans värdefulla insatser som ledare har i hög grad bidragit till att föreningen genom åren fostrat många framgångsrika idrottare i olika idrotter och att Umeå som idrottsstad i dag står som värd för nationella och internationella idrottsarrangemang."

Han lämnar efter sig två döttrar, Birgitta och Agneta Lundström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag