Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Märkliga trosfrågan som ställde Johaug

Therese Johaug och det norska laget har tröttnat.
Foto: Nils Petter Nilsson
Under en norsk presskonferens fick åkarna frågor om vilka trosor som var bäst att åka i.
Foto: Expressen TV.

FALUN/STOCKHOLM. De nya norska genomskinliga dräkterna har blivit en snackis under VM i Falun.

Det föranledde en märklig fråga från en norsk journalist till Therese Johaug – som ombads berätta vilka underkläder som hon föredra att ha i spåren.

– Journalister får respektera att utövarna inte vill svara på det om frågorna inte är seriösa, säger Espen Graff, kommunikationschef för norska skidlandslaget, till SportExpressen.

Norges traditionella röda dräkter lyste med sin frånvaro under tävlingarna på herrsidan under VM:s först dag. I stället ställde Ola Vigen Hattestad, Petter Northug och resten upp i vita dräkter, vilket blev flitigt omdiskuterat på de sociala medierna.

Vissa påpekade att de nya vita dräkterna inte lämnar så mycket åt fantasin, och Hattestad har själv inför mästerskapet sagt att plaggen är mer eller mindre genomskinliga.

Och diskussionen spillde över till de norska skiddamernas presskonferens på fredagen. En norsk reporter tog upp ämnet och ställde en följdfråga till norska stjärnan Therese Johaug som skapade en märklig stämning inne i pressrummet.

Underliga frågan

De norska damerna har nämligen en rödfärgad dräkt, vilket innebär att de slipper Hattestads mödor.

REPORTERN: – Marit Björgen sa till NRK för några dagar sedan att i och med att era dräkter har en rödfärgad bak, så skulle man kunna åka i stringtrosor. Så då vill jag fråga dig, Therese, vilka underkläder föredrar du att ha under dräkten?

En ställd Johaug skrattade nervöst åt frågan.

– Jag föredrar boxer. Det är perfekt, sa hon.

– Jag använder olika, svarade Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Norska journalister har under VM:s inledning profilerat sig genom att ställa frågor som rör allt annat än skidåkning. Bland annat blev Petter Northug tidigare i veckan utfrågad om huruvida han planerar att använda dejtingappen Tinder i Falun.

Flera reagerade på reporterns trosfråga och ventilerade sin irritation på Twitter.

"När journalister frågar om vilka trosor som är bäst att åka i, då är botten nådd! Löjliga frågor!", skriver en användare.

"Det här var ett lågvattenmärke", skriver en annan.

"Får ta konsekvenserna"

Espen Graff, kommunikationschef Norge, reagerade också på frågan.

– Jag kommenterade det där framme, men jag vet inte om någon hörde. "Där fick VG Nett sin rubrik de närmaste timmarna", tror jag att jag sa, säger han till SportExpressen.

– Journalister får fråga om exakt vad de vill på presskonferenser och så får de respektera att utövarna inte vill svara på det om frågorna inte är seriösa.

– Jag är väldigt försiktig med att fördöma och ha en åsikt om vilka frågor journalister ska få ställa på presskonferenser, det måste vara fritt. Men då får man också ta konsekvenserna av frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.