Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kläbo: ”Jag skulle bara skoja lite”

Foto: MARKLUND JOEL / MARKLUND JOEL BILDBYRÅN
Foto: SVT
Foto: SVT

SEEFELD/STOCKHOLM. Norge tog hem guldet i herrarnas stafett på fredagen. 

Men avgörandet såg inte ut som de flesta tänkt sig. 

Johannes Hösflot Kläbo drog ifrån ryssen Sergej Ustjugov redan inför det sista varvet – och säkrade guldet tidigt.

– Han lekte med mig som ett litet barn i dag, säger Ustjugov. 

Fredagens herrstafett var en relativt öppen historia efter den första klassiska sträckan. 

Men när halva stafetten var avklarad hade tre lag utkristalliserat sig som utmanare om medaljerna: Norge, Ryssland och Finland. 

Efter ytterligare en sträcka hade de två förstnämnda ryckt ifrån finländarna, och ut på den sista sträckan kunde Johannes Hösflot Kläbo och Sergej Ustjugov utkämpa en fajt om guldet. Duellen blev avvaktande under de första två varven – men sedan hände någonting oväntat. 

Johannes Hösflot Kläbo gled om Ustjugov ned mot stadion inför det sista varvet – och fick snabbt en stor lucka. Norrmannen utnyttjade sin fördel i glidet, körde hårt ut på det sista varvet och lämnade ryssen bakom sig. 

Skid-VM 2019: Norge vinner stafetten

Det som på förhand såg ut att bli en spurtuppgörelse utvecklade sig till något helt annat – Johannes Hösflot Kläbo fick gå sitt eget lopp på det sista varvet och kunde säkra guldet genom att defilera in i mål. 

– Det är ett scenario de inte hade förväntat sig, säger experten Anders Blomquist i SVT. 

– Det var en speciell stafett, att Ustjugov skulle spricka på det sättet var överraskande, säger Norges landslagschef Vidar Löfshus till NRK.

Johannes Hösflot Kläbo till NRK:

– Jag vet inte vad som hände. Jag fick några billiga meter på den andra rundan. Jag tänkte att jag bara skulle skoja lite, och så var det plötsligt tio sekunder. Då kände jag: ”Nu får jag bara köra in i mål”.

Att gulduppgörelsen stod mellan just Kläbo och Ustjugov var extra kittlande med tanke på det bråk som uppstod under sprinten förra veckan. Ryssen menade att norrmannen trängt honom, och konfronterade honom i målområdet. 

– Det där är nära att det kan bli riktigt slagsmål, menade experten Anders Blomquist i SVT.

Kläbo och Ustjugov nära slagsmål Foto: SVT

Ustjugov sa på presskonferensen efter loppet att Kläbo hade ”lekt med honom som ett litet barn”. Kläbo skrattade bara när han hörde vad ryssen sa. 

Ryssland tränare Markus Cramer förklarade varför det aldrig blev någon riktig kamp. 

– Sergej har problem med sin mage i dag. Han hade svåra kramper, så han kunde inte ta i mer än vad han gjorde i dag, säger han. 

Känns det bittert?

– Äsch, shit happens. 

Bakom Norge och Ryssland gjorde Finland och Frankrike upp om bronset. Där var Frankrike starkast, efter ett märkligt lurpassande i den sista nedförsbacken mot stadion, där båda åkarna stod stilla och väntade på att den andre skulle dra i väg först. 

Sverige slutade femma.

LÄS MER: Skid-VM 2019 – allt du behöver veta

LÄS MER: Johaug om utspelet: ”Nej, men vad i helvete!”