Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marit Björgens nya besked: Kan avstå VM

Marit BjörgenFoto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson

VM i Lathis nästa år kan bli utan skidsportens främste utövare under 2000-talet.

Marit Björgen funderar nämligen på att avstå mästerskapet – om hon inte kan konkurrera på allvar.

– Om jag inte känner att jag har i ett VM att göra kan jag i stället kliva åt sidan och låta en yngre utövare kan delta, säger Björgen till Adresseavisen.

Den 26 december blev skiddrottningen Marit Björgen mamma för första gången, när hon fick sonen Marius.

Björgen har stått över alla världscuplopp den här säsongen, men för knappt två veckor sedan var hon tillbaka i tävlingssammanhang för första gången sedan födseln. Björgen var loppets enda startande i klassen kvinnor mellan 36-40 år i "Marit Björgen-rennet", den egna tävlingen som avgörs i norska Stören. Norskan klarade av det 42 kilometer långa loppet på två timmar och 16 minuter.

Marit Björgen kan hoppa över VM i Lathis

Men trots att comebacken är påbörjad är det långtifrån säkert att Björgen kommer till start i VM i Lathis nästa år.

Skiddrottningen har en väldigt tuff kravbild på sig själv. Om hon inte kan matcha sig med konkurrenter som Therese Johaug, Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ingvild Flugstad Öberg, då får det kvitta.

"Åker inte till VM för att kämpa om åttondeplatser"

– Målet i VM är medaljer. Jag åker inte dit för att kämpa om åttonde- eller tiondeplatser. Om jag inte känner att jag har i ett VM att göra kan jag i stället kliva åt sidan och låta en yngre utövare kan delta, säger Björgen till Adresseavisen.

– Jag har försökt lägga upp en plan, men jag måste vara förberedd på att jag inte får gjort allt som planerat.

Marit Björgen är skidvärldens mest meriterade utövare genom tiderna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.