Marit Björgen Foto: Nils Petter NilssonMarit Björgen Foto: Nils Petter Nilsson
Marit Björgen Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Marit Björgens nya besked: Kan avstå VM

Publicerad

VM i Lathis nästa år kan bli utan skidsportens främste utövare under 2000-talet.

Marit Björgen funderar nämligen på att avstå mästerskapet – om hon inte kan konkurrera på allvar.

– Om jag inte känner att jag har i ett VM att göra kan jag i stället kliva åt sidan och låta en yngre utövare kan delta, säger Björgen till Adresseavisen.

Den 26 december blev skiddrottningen Marit Björgen mamma för första gången, när hon fick sonen Marius.

Björgen har stått över alla världscuplopp den här säsongen, men för knappt två veckor sedan var hon tillbaka i tävlingssammanhang för första gången sedan födseln. Björgen var loppets enda startande i klassen kvinnor mellan 36-40 år i "Marit Björgen-rennet", den egna tävlingen som avgörs i norska Stören. Norskan klarade av det 42 kilometer långa loppet på två timmar och 16 minuter.

Marit Björgen kan hoppa över VM i Lathis

Men trots att comebacken är påbörjad är det långtifrån säkert att Björgen kommer till start i VM i Lathis nästa år.

Skiddrottningen har en väldigt tuff kravbild på sig själv. Om hon inte kan matcha sig med konkurrenter som Therese Johaug, Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ingvild Flugstad Öberg, då får det kvitta.

"Åker inte till VM för att kämpa om åttondeplatser"

– Målet i VM är medaljer. Jag åker inte dit för att kämpa om åttonde- eller tiondeplatser. Om jag inte känner att jag har i ett VM att göra kan jag i stället kliva åt sidan och låta en yngre utövare kan delta, säger Björgen till Adresseavisen.

– Jag har försökt lägga upp en plan, men jag måste vara förberedd på att jag inte får gjort allt som planerat.

Marit Björgen är skidvärldens mest meriterade utövare genom tiderna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag