Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marit Björgen om sin miss: "Jag beklagar"

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson

Marit Björgen påstod att hon inte hade dopingtestats på sju månader.

Det stämmer inte, menar det internationella skidförbundet.

Nu ber Björgen om ursäkt för det felaktiga uttalandet.

– Jag beklagar att jag var osäker, säger hon enligt Dagbladet.

Direkt efter att det stod klart att Therese Johaug hade testat positivt för doping så startade direkt en debatt om rutinerna för dopingkontroller i Norge, samt så frågade sig folk hur ofta de norska skidstjärnorna testades för doping. I Johaugs fall var det 129 dagar, mellan maj och september.

Marit Björgen berättade att hon blev testat under lägret i Val Senales som påbörjades i mitten av oktober - och att det var hennes första på sju månader.

– Jag blev testad i vinter en gång tror jag, det var i mars, och nu när vi kom hit. Mars och nu. Jag blev testad en gång medan jag var gravid, sa hon då.

Förbundet: Björgens version stämmer inte

Men det visade sig att Björgens version inte stämde.

Det internationella skidförbundet, Fis, påtalade i en intervju med IltaSanomat att Björgen dopingtestats en gång till under de senaste månaderna.

– I vanliga fall skulle vi aldrig gå ut offentligt med det här, utan bara berätta det för utövaren själv och den norska antidopingkommissionen. Men eftersom utövaren har gått ut med fel information måste vi rätta till det. I oktober så blev hon testad av oss från Fis, sa Sarah Fussek på Fis antidopingavdelning.

Marit Björgen: "Jag beklagar"

Det norska skidlandslaget är för närvarande i Val Senales på ett träningsläger.

Och nu ber Marit Björgen om ursäkt efter det felaktiga uttalandet.

Samtidigt är hon noga med att betona att det hela var ett misstag, hon utelämnade inte ett testtillfälle med vilje.

– Jag beklagar att jag var lite osäker och inte riktigt kom ihåg. Men jag blev testad 25 februari, 3 maj och 20 oktober och jag välkomnar alla former av test så ofta som möjligt, säger Björgen enligt norska Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.